StoryEditor

Spor s automobilkou KIA sa vyostruje

04.04.2006, 00:00
Podľa prezidenta Kia Motors Slovakia In-Kyu Bae, juhokórejské spoločnosti poslali list ministrom hospodárstva a financií, v ktorom uviedli, že ak Slovensko neposkytne dohodnuté stimuly, predložia celú záležitosť Medzinárodnému centru pre riešenie investičných sporov vo Washingtone.

Spor medzi subdodávateľmi pre automobilku Kia a slovenskou vládou o sľúbenú štátnu pomoc sa vyostruje. Podľa prezidenta Kia Motors Slovakia In-Kyu Bae juhokórejské spoločnosti poslali list ministrom hospodárstva a financií, v ktorom uviedli, že ak Slovensko neposkytne dohodnuté stimuly, predložia celú záležitosť Medzinárodnému centru pre riešenie investičných sporov vo Washingtone. "Podpora pre našich dodávateľov je veľmi dôležitá pre úspešnú realizáciu celého projektu Kia na Slovensku," vyhlásil Bae. Podľa neho pokiaľ vláda neprehodnotí štátnu pomoc, naša krajina môže stratiť reputáciu medzi všetkými potenciálnymi zahraničnými investormi.
Subdodávatelia okrem právnych sporov hrozia aj tým, že investovať budú v okolitých krajinách.
Podľa prezidenta Kia Motors Slovakia sa už pre takéto riešenie rozhodla firma SungWoo Hitech, ktorá kvôli neposkytnutiu dostatočných stimulov postaví svoj závod v susednom Česku. Ide však o rozhodnutie ešte z minulého roka.
Ministerstvo hospodárstva však svoj postoj nemení. Šéf rezortu Jirko Malchárek tvrdí, že na základe prísľubov svojho predchodcu Pavla Ruska nemajú tieto firmy nárok na štátnu podporu, a preto ani žiadnu nedostanú. "Poskytovanie investičných stimulov v súčasnosti, ako aj v minulom období, podlieha odsúhlaseniu vlády," uviedol Malchárek. Navyše pomoc, ktorú požadujú juhokórejské firmy, nebola uvedená v memorande podpísanom s investorom. "Pokiaľ ja budem ministrom hospodárstva, vláda nikdy nebude konať pod tlakom a na základe vyhrážania sa medzinárodným súdom alebo arbitrážou," dodal Malchárek.
Ak by pomoc bola súčasťou memoranda, podľa bývalého riaditeľa agentúry CzechInvest Jána Havelku by mali protestujúce spoločnosti na prípadnej arbitráži veľmi silnú pozíciu. "Podpis ministra má v podstate rovnakú váhu ako odsúhlasenie vládou. V takom prípade by sa malo Slovensko dohodnúť," vysvetlil. Pokiaľ však nie je dohodnutá v memorande, investori nemajú príliš veľkú šancu uspieť.
Podľa Oľgy Škvareninovej z Katedry žurnalistiky Univerzity Komenského je nekorektný prístup obidvoch strán. "Vláda by mala splniť to, čo prisľúbil exminister. Na druhej strane kórejskí partneri by nemali robiť až taký veľký mediálny tlak na slovenskú stranu a nevyťahovať argumenty, ktoré s problémom priamo nesúvisia," vysvetlila Škvareninová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 13:27