StoryEditor

Benzín aj nafta dnes zlacneli

14.02.2006, 23:00

Vodiči budú oddnes na pumpách Slovnaftu tankovať benzín lacnejší o 70 halierov. Ceny za liter motorovej nafty klesnú v priemere o 40 halierov. "Dôvodom poklesu je pozitívny vývoj ropy a benzínu na svetových trhoch," povedala hovorkyňa spoločnosti Kristína Félová.
Krok cenového lídra by mali nasledovať aj konkurenti. Aj keď zatiaľ zástupcovia firiem včera nechceli hovoriť o konkrétnych číslach, zvyčajne firmy kopírujú cenové rozhodnutia Slovnaftu ako najsilnejšieho hráča na trhu.
Hlavným faktorom znižovania cien na svetových komoditných burzách je stav v Spojených štátoch, kde už niekoľko týždňov rastú rezervy. Podľa štatistík amerického ministerstva energetiky sú zásoby ropy, vykurovacieho oleja, benzínu aj zemného plynu nad päťročným priemerom. "Trhy sú veľmi dobre zásobené," komentoval stav pre agentúru Bloomberg analytik spoločnosti Wachovia Jason Schenker.
Zároveň pominula neistota obchodníkov v súvislosti s geopolitickou situáciou. "Riziko iránskeho jadrového programu je už v cenách zakalkulované. V najbližšom čase sa neočakáva radikálne riešenie situácie, ktoré by mohlo ohroziť iránsku ropnú produkciu," hovorí Félová.
Cenotvorba spoločností predávajúcich pohonné látky na Slovensku závisí od vývoja cien na komoditnej burze v Rotterdame za dva týždne dozadu. Tie sa čiastočne odvíjajú od obchodovania v Severnej Amerike. "Ropa má v New Yorku najnižší kurz od 30. decembra. Oproti rekordnej hodnote z vlaňajšieho augusta je dnes o 14 percent nižšie. Benzín sa dokonca prepadol na najnižšiu hodnotu od novembra," hovorí Robert Hluchník zo spoločnosti Colosseum.
Podľa analytika spoločnosti Fimex Capital Marcela Vlnu sa tak vytvára priestor na ďalšie zlacňovanie na slovenských pumpách aj budúci týždeň.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 14:29