StoryEditor

Slovensko chcú ďalší dvaja operátori

27.09.2006, 00:00
Ešte skôr než na slovenskom trhu získala licenciu Telefónica ako tretí plnohodnotný mobilný operátor, záujem prejavili aj alternatívni poskytovatelia služieb, český Unient Communications a 4call s americkým kapitálom.
Ešte skôr než na slovenskom trhu získala licenciu Telefónica ako tretí plnohodnotný mobilný operátor, záujem prejavili aj alternatívni poskytovatelia služieb, český Unient Communications a 4call s americkým kapitálom. Obaja na náš trh zrejme pred Telefónicou nevstúpia, hoci predvoľby získali skôr než česká dcéra španielskej spoločnosti. Museli by sa totiž dohodnúť na prenájme sietí s Orangeom a T-Mobilom.
Unient chce byť u nás alternatívnym operátorom už dlhšie, v prípade neúspechu avizoval, že si možno vyžiada zásah euróskeho regulátora. "Otázka je, akou smernicou EÚ by dôvodili. Uspieť by mohli pravdepodobne len na základe argumentu o nedostatočnej konkurencii. Existujúci operátori by sa okrem iného bránili napríklad aj výškou investícií na našom trhu," povedal právnik Radoslav Valápka.
V Európskej únii dnes funguje viac ako dvesto alternatívnych alebo virtuálnych operátorov, ktorí fungujú na základe používania sietí veľkých hráčov. Podľa väčšiny odborníkov je u nás na takýto typ komunikácie priskoro. Pre vstup na trh však netreba licenciu. "Stačí si splniť oznamovaciu povinnosť a požiadať o množinu čísel pre koncových užívateľov," spresnil hovorca Telekomunikačného úradu Roman Vavro. Chýba teda už len dohoda.

Jedni hovoria áno, druhí nie
Riaditeľka marketingu Unientu Gabriela Chlupáčková povedala, že s existujúcimi operátormi už predbežne rokovali. "Podrobnosti však poskytnúť nemôžem," vyhlásila Chlupáčková. "V apríli sme listom požiadali T-Com, T-Mobile aj Orange o otvorenie rokovaní o prepojení sietí," povedal riaditeľ 4call Radovan Mihálik.
Unient ani 4call však s existujúcimi operátormi podľa hovorcov T-Mobilu aj Orangeu zatiaľ nerokovali. "Sme pripravení rokovať o kapacitách našej siete so všetkými," povedal Juraj Droba z T-Mobile, ktorý poprel, že by s ďalšími záujemcami prebehli rokovania. Podobne sa vyjadril aj hovorca Orangeu Peter Tóth.
Ako jediný z veľkej trojky operátorov potvrdil záujem Unientu a 4callu iba T-Com s tým, že sa s nimi zatiaľ nedohodol. "Od oboch mobilných operátorov sme dostali návrhy prepojovacích zmlúv, T-Com s nami odmietol rokovať o prepojení s odôvodnením, že žiadnu mobilnú sieť nemáme," oponuje Mihálik.
Pokiaľ nebudú ostatní operátori reagovať pozitívne a nepriznajú právo menších prepojiť sa, "požiadame o rozhodnutie Telekomunikačný
úrad, ktorý má právomoc do rokovaní vstúpiť ako tretia strana, prípadne nariadiť podmienky prepojenia," dodal Mihálik

Čísla už sú
Virtuálni operátori by mohli od Orangeu a T-Mobilu skúpiť obrovské balíky minút, ktoré by potom predávali pod svojou značkou. Takto to robí napríklad Tesco vo Veľkej Británii. Unient aj 4call však chcú byť alternatívni operátori. Plánujú využiť metódu mobilnej hlasovej služby cez internet v kombinácii so sieťou GSM, na čom sa dohodli napríklad British Telecom so spoločnosťou Vodafone.
Unient dostal od úradu miliónovú predvoľbu 0913 už pred rokom, 4call disponuje stotisícovou predvoľbou 09094. Telefónike zatiaľ stačí milión čísel začínajúcich sa na 0949.

Stav na trhu slovenskej mobilnej komunikácie
 

T-mobile

Orange

Pokrytie obyvateľstva 98,00% 99,30%
Priemerný mesačný zisk na klienta 593,00 Sk 702,00 Sk
Čistý zisk 2005

2,63 mld. Sk

4,59 mld. Sk

Zákazníci ku koncu 2005

2,02 mil.

2,52 mil.

Celkové investície do sietí

Vyše 20 mld Sk

Vyše 25 mld Sk

Zdroj: T-mobile, Orange
01 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TOP 5 02 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TOP 5
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 13:08