StoryEditor

Na rozvoj vidieka pôjde viac ako vlani

19.04.2005, 00:00
Na Program rozvoja dediny vyčlenil vlani rezort životného prostredia približne päť miliónov korún. V rokoch predtým to však bolo niekoľkonásobne viac.

Napriek tomu majú obce záujem zveľadiť takýmto spôsobom svoje životné prostredie. "Na tento rok sa ešte nestanovila presná suma, ale pravdepodobne bude vyššia ako päť miliónov," približuje situáciu riaditeľ odboru krajinného plánovania ministerstva Ladislav Ambróš.
Vlani požiadalo o financovanie projektov v rámci tohto programu viac ako 700 obcí. Mnohým sa však financie neušli. Prostriedky sú určené najmä na drobné projekty do 80-tisíc korún. Vhodné sú najmä pre malé obce, ktoré nemajú možnosť získať veľké sumy napríklad z Kohézneho fondu Európskej únie. V tomto roku bude rezort podporovať zámery obcí týkajúce sa projektovej dokumentácie a programov trvalo udržateľného rozvoja vidieka. Okrem toho sú aktuálne aj tzv. drobné podprahové aktivity. Medzi ne patria napríklad osvetovo-propagačné, výchovno-vzdelávacie a realizačné aktivity motivujúce na zlepšenie životného prostredia a zvýšenie ekologického povedomia. Týka sa to napríklad aj úpravy tokov, zelene, malých vodných plôch, ale aj propagačno-informačných akcií či prípravy náučných chodníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 14:06