StoryEditor

Slovensko má tvrdšie požiarne normy, než je v EÚ zvykom

13.09.2005, 00:00
Nedávne veľké požiare v obytných domoch vo Francúzsku a v egyptskom divadle navodzujú otázku, či podobná situácia nehrozí na Slovensku. "Slovenský zákon o ochrane pred požiarmi je podstatne prísnejší, ako je v štátoch Európskej únie zvykom.
Nedávne veľké požiare v obytných domoch vo Francúzsku a v egyptskom divadle navodzujú otázku, či podobná situácia nehrozí na Slovensku.
"Slovenský zákon o ochrane pred požiarmi je podstatne prísnejší, ako je v štátoch Európskej únie zvykom. Konkrétne, Vo Francúzsku sa obdobný zákon takmer nezaoberá prevenciou, kým u nás sa zabráneniu vzniku požiaru v budovách venuje skutočne veľká pozornosť," hovorí riaditeľ úradu Slovenskej komory stavebných inžinierov Vojtech Mozgay. Tvrdí, že hasiči sú veľmi prísni. Či už pri schvaľovaní projektovej dokumentácie alebo kolaudácii hotovej stavby a zo svojich požiadaviek neustúpia.
Haraburdie v pivniciach
"Vznik požiaru nemožno nikdy vylúčiť. Vo Francúzsku sa však týkal budov, kde žijú sociálne slabšie vrstvy obyvateľstva. Spoločným znakom takýchto priestorov sú špinavé pivnice, v ktorých sú odložené staré haraburdy z horľavých plastov. Výnimkou nie sú ani haldy papierov. Stačí sa pozrieť na niektoré košické sídliská. Keď sa medzi ne dostanú napríklad narkomani a začnú narábať s ohňom, situácia môže byť vážna," konštauje hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Alena Bučeková.
Dôkazom je príhoda z marca, keď práve narkomani spôsobili požiar v bytovke vo Fiľakove. Ľudia pred ohňom ušli na balkóny, odkiaľ ich po rebríkoch sťahovali hasiči. Čo však v prípade, keď sú balkóny, okná či lodžie uzatvorené, napríklad mrežami? "To je skutočne otázka na zamyslenie. Najmä starší ľudia by si mali dobre zvážiť, ako sa v prípade požiaru dostanú von z bytu. Pretože ak sú pevne uzatvorení, môžu mať veľkú smolu. Rebríkmi na balkóny môžeme ísť, pri vyvalení dverí potrebujeme súhlas a asistenciu polície. Inak by šlo o násilné vniknutie," konštatuje Bučeková. Pripomína, že aj zatepľovanie polystyrénom vo výškach nad 12 poschodí stojí za diskusiu. Polystyrén sa totiž pri požiari roztaví a môže narušiť celú statiku budovy.
Zamrežovanie a zasklievanie balkónov je podľa Mozgaya ľudová tvorivosť, ktorá sa už na Slovensku udomácnila. Odporuje stavebnému zákonu, pretože na každú zmenu fasády sa vyžaduje súhlas autora projektu a prinajmenšom ohlásenie stavebných prác. "Nikto si to už nevšíma ani nekontroluje. Pritom ide zo stavebného hľadiska o únikové východy," prízvukuje Mozgay, ktorý na margo udalosti v egyptskom divadle, kde sa ľudia ušliapali, poznamenal: "Stalosa to práve preto, že mali k dispozícii len jeden únikový východ."
Na konci je kolaudácia
Okná a dvere musia pri požiari niečo vydržať. Zákon o stavebných výrobkoch presne stanovuje, aké podmienky sa musia splniť pri ich uvádzaní na trh. Musia mať napríklad preukázanie zhody s technickými špecifikáciami podľa pravidiel EÚ. "Spotrebiteľ by si mal dať pozor na to, či napríklad okná a protipožiarne dvere toto označenie obsahujú," vysvetľuje riaditeľka odboru stavebníctva na ministerstve výstavby Alena Ohradzanská.
Renomovaní výrobcovia určite majú na svojich výrobkoch protipožiarne značenie, pri domácej výrobe takpovediac na kolene môže chýbať. "Pri výrobkoch dlhodobej spotreby, akými okná nesporne sú, sa neoplatí šetriť," konštatuje Ohradzanská. Pripomína, že keď - dajme tomu - protipožiarne dvere nezodpovedajú požiadavkám, hasiči neustúpia a žiadna kolaudácia stavby sa nekoná.

Čo pomôže pri požiari?
- keď začne horieť, záchranou sú balkóny
- sklo sa dá rozbiť, ľudia sa aspoň nenadýchajú splodín
- mreže bránia požiarnikom vstúpiť do bytu bez násilného vniknutia
- vážnym rizikom sú zapratané pivnice
- ani na chodbách nemajú byť odložené rôzne skrinky či lavice, ktoré sťažujú pohyb
Zdroj: hn

Požiare na Slovensku
 

2002

2003

2004

I.polrok 2005

Počet požiarov

12 181

15 189

10 115

6 983

Priame škody (v mil. Sk)

456,4

564,4

586,6

306,1

Uchránené hodnoty (v mil. Sk)

3 079,2

3 991,5

3 317,2

1 719,1

Počet usmrtených osôb

62

54

45

38

Počet zranených osôb

157

145

146

77

Zdroj : Hasičský a záchranný zbor SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 21:36