StoryEditor

Prenos čísla sa iba rozbieha

05.12.2006, 23:00
Slovak Telekom po dlhotrvajúcich rokovaniach spustil prenositeľnosť čísel s alternatívnymi operátormi Dial Telecomom a Železničnými telekomunikáciami. Za odchod zákazníkovi účtuje 1 189 korún.

Slovak Telekom (ST) po dlhotrvajúcich rokovaniach spustil prenositeľnosť čísel s alternatívnymi operátormi Dial Telecomom a Železničnými telekomunikáciami. Za odchod zákazníkovi účtuje 1 189 korún. Mobilní operátori T-Mobile a Orange, ktorí službu spustili v máji, si pýtajú polovicu a alternatívni medzi sebou len jednu pätinu.
Zatiaľ v malom
V piatok preniesol Slovak Telekom prvých 206 čísiel dvoch firemných zákazníkov do siete Dial Telecomu, ktorý má už dlhšie podpísanú prenositeľnosť aj so Slovanetom a s GTS Nextra. Podľa Karin Tomeček z Dial Telecomu firma od umožnenia prenosu čísel očakáva vyšší prílev firemných zákazníkov, o týždeň by mala získať "ďalšiu skupinu čísel".
"Rešpektujeme právo slovenského zákazníka na ponechanie si telefónneho čísla pri prestupe do inej pevnej siete a dôkladnou prípravou na prenesenie prvých čísiel do siete konkurenčného operátora potvrdzujeme funkčnosť uvedenej služby z našej strany", vyhlásil viceprezident ST Pavol Kukura.
Železničné telekomunikácie poskytujú služby v drvivej väčšine klientom v železničiarskych budovách a veľa čísel pravdepodobne od ST nezískajú, lebo vstup na celoslovenský trh odkladajú. "Zmluvu s ST sme uzavreli po hrozbách pokuty od Telekomunikačného úradu," povedal Marek Brna zo Železničných telekomunikácií, ktoré zatiaľ žiadneho klienta od dominantného operátora nezískali. "Máme 300 zákazníkov mimo železničného segmentu," dodal Brna.
Chýba ústredňa
Rovnaké podmienky na umožnenie vzájomného prenesenia čísel pre fyzické a právnické osoby ponúka Slovak Telekom aj ostatným operátorom v pevnej sieti. Mnohí však s nimi nesúhlasia, preto sa s ST ešte nedohodli. "Spustenie možnosti prenesenia čísel s nami by zrejme spustilo lavínu záujmu o túto službu smerom k nám," uvádza Slovanet.
Prenositeľnosť sa teraz uskutočňuje len na základe bilaterálnych dohôd operátorov, treba však vytvoriť centrálnu databázu, do ktorej musia investovať všetci operátori pevných liniek. Aj preto vznikla Asociácia pre prenositeľnosť čísel, ktorá sa snaží splniť smernicu Európskej komisie. Slovensko totiž výrazne zaostáva v prenositeľnosti, a tá má umožniť vyššiu konkurenciu. Mobilní operátori sa však sťažujú, že do prenositeľnosti veľa investovali, ale záujem zákazníkov je minimálny.
Ďalší sa pripravujú
Slovak Telekom rokuje aj s ďalšími štyrmi operátormi pevných liniek. "Rokujeme o dočasnom manuálnom prenose čísel. Riešime posledné pripomienky a veríme, že dohodu s ST čoskoro uzatvoríme," povedal Ivan Leščák z GTS Nextra. "Uzatvorili sme zmluvu o spolupráci a sme pripravení umožniť našim užívateľom nechať si pôvodné číslo," povedal Marek Rohoň zo Swanu.
Spoločnosť eTel nemá výhrady k návrhom od alternatívnych operátorov, podmienky ST však považuje za neférové. Štvrtým záujemcom je Slovanet.
O prenositeľnosti rokujú navzájom aj spomínaní alternatívni operátori, viacerí však majú problémy s prepojením sietí, čo má vyriešiť spomínaný centrálny register.

Dohody o prenositeľnosti
august 2006:
Slovanet - GTS Nextra - Dial Telecom
december 2006: ST - Dial Telecom
december 2006: ST - Železničné telekomunikácie

Ceny za odchod zákazníka
Od

Za (Sk)

Slovak Telekom 1189
T-Mobile a Orange 595
Slovanet, GTS Nextra a Dial Telecom (navzájom) 238
(Zdroj: spoločnosti)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 08:49