StoryEditor

Lacná voda = menej vodovodov

19.09.2006, 00:00
Zníženie cien vodného a stočného, tak, ako to presadzuje vláda, môže ohroziť výstavbu nových vodovodov, kanalizácií a čistiarní odpadových vôd. Dôvod: chýbajúce peniaze. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví takýto scenár nepripúšťa, zlacňovanie vodného a stočného áno.

Zníženie cien vodného a stočného, tak, ako to presadzuje vláda, môže ohroziť výstavbu nových vodovodov, kanalizácií a čistiarní odpadových vôd. Dôvod: chýbajúce peniaze. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví takýto scenár nepripúšťa, zlacňovanie vodného a stočného áno.
Vláda navrhla úradu znížiť tieto ceny na budúci rok v priemere o päť percent. To však nie je originálny nápad. Tieto úvahy sa objavili už pred zostavením Ficovho kabinetu.

Hrozba červených čísel
K zníženiu cien vodného a stočného v roku 2007 môže podľa generálneho riaditeľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Daniela Gemerana viesť ešte v júni prijatý výnos úradu, ktorý stanovuje rozsah cenovej regulácie. "Z analýzy výnosu a nákladov za rok 2006 vyplýva, že cena vodného a stočného by bola v našej spoločnosti nižšia o 4,30 koruny bez DPH. Príjmy celého sektora by klesli v priemere o 9,8 percenta, čo predstavuje 943 miliónov korún. Niektoré vodárenské spoločnosti by sa tak dostali do straty a nemali by na rozvoj," upozornil Gemeran. Zníženie cien o päť percent by pri súčasnom klesaní spotreby vody znamenalo pre Trenčiansku vodohospodársku spoločnosť stratu na tržbách 40 až 45 miliónov korún. Tým by sa dostala do červených čísel.
Vodárenské spoločnosti teraz pripravujú nákladové položky na rok 2007. A tak zníženie cien vodného a stočného môže byť napokon menšie. Ukáže sa to koncom roka. Do 28. októbra majú vodárne predložiť úradu cenové návrhy a ten ich následne posúdi.

Je to na hrane
Zníženie cien však môže skomplikovať plnenie koncepcie vodohospodárskej politiky do roku 2015. Dokument pripravený ešte Dzurindovou vládou považujú vodohospodári za nereálny. Do výstavby nových vodovodov, čistiarní odpadových vôd a na rekonštrukciu týchto zariadení by sa malo investovať takmer 148 miliárd korún. Z nich 22,7 miliardy majú dať vodárenské spoločnosti. Ostatné prostriedky sa získajú z eurofondov, zo štátneho rozpočtu, zdrojov obcí a z úverov. Vodárne však podľa súčasnej vlády majú ročný zisk len okolo 800 miliónov korún. Nie je vylúčené, že v nasledujúcom roku budú na nule. "Za takej situácie nemôžeme financovať náš podiel," tvrdí Gemeran. V takom prípade by nemali z čoho splácať ani úvery.
Podľa hovorcu regulačného úradu Miroslava Luptáka je päťpercentné zníženie cien reálne. "Je to hranica, ktorú by vodárenské spoločnosti ešte uniesli," dodal.

Vodovody na Slovensku
-- do roku 2005 bolo na vodovody napojených 84,8 percenta obyvateľov
-- do roku 2015 by ich malo byť 90 percent
-- vo vyspelých západných štátoch je v priemere napojených na vodovody 95 percent obyvateľov
-- na výstavbe nových vodovodov sa má preinvestovať 54 miliárd korún
-- do výstavby kanalizačných sietí a čistiarní odpadových vôd sa má investovať takmer 94 miliárd korún

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 06:36