StoryEditor

Záujem o kolektívny systém rastie

16.03.2006, 23:00

IT Asociácia Slovenska (ITAS), Asociácia dovozcov audiovizuálnej techniky (ADAT) a najvýznamnejší výrobcovia a dovozcovia informačných technológií a spotrebnej elektroniky sa dohodli na vytvorení spoločného kolektívneho systému pre elektroodpad. Tým promptne zareagovali na novoprijatú slovenskú legislatívu, týkajúcu sa elektrických a elektronických zariadení a odpadov z nich, ktorá je výsledkom transpozície príslušných smerníc EÚ. Na uskutočnenie tejto úlohy vytvorili akciovú spoločnosť Slovak Electronic Waste Agency (SEWA). Tá je na základe rozhodnutia ministerstva životného prostredia od 1. januára tohto roku aj oprávnenou organizáciou vo vzťahu k odpadom z obalov.
Podľa generálneho riaditeľa SEWA Jiřího Mikulenku záujem o kolektívny systém rastie. Okrem členov ITAS a ADAT a najmä signatárskych spoločností Memoranda o porozumení (ASBIS SK, BaSys CS, BGS Distribution, Hewlett-Packard, IBM, Panasonic, Philips a Sony) ho využíva k dnešku dovedna 145 účastníkov a chcú ho využívať aj ďalšie podnikateľské subjekty, ktorých sa dané povinnosti týkajú. SEWA na základe zmluvy preberá všetky povinnosti klienta vyplývajúce mu zo zákona o odpadoch. Ide najmä o zabezpečenie plnenia povinných limitov zberu a zhodnocovania odpadov z elektrických a elektronických zariadení (OEEZ) a odpadov z obalov, a to ich zber, prepravu a spracovanie u autorizovaných spracovateľov. Ďalej je to aj spätný odber elektrických a elektronických zariadení (EEZ) a odpadov z obalov, plnenie ohlasovacích, evidenčných, štatistických a ďalších povinností, ktoré si má každá povinná osoba plniť vo vzťahu k orgánom štátnej správy, samosprávy či k Recyklačnému fondu.
Akciová spoločnosť SEWA vynakladá všetko úsilie na to, aby jej klienti (členovia) nielen plnili predpísané limity, ale robili tak pri čo najnižších a reálne dosiahnuteľných nákladoch zodpovedajúcich aktuálnej situácii na trhu s odpadmi v Slovenskej republike, respektíve Európskej únii. Ku každému klientovi pristupujú individuálne s maximálnym ohľadom na jeho požiadavky, ktoré plnia tak, aby konečný výsledok zodpovedal jeho predstavám.
V súčasnosti sa však pri tom musia vyrovnávať s istými ťažkosťami týkajúcimi sa stanovených výšok limitov, zatriedenia výrobkov do kategórii, ako aj pokusov zneužívať pojem kolektívny systém zo strany niektorých subjektov. To je úloha najmä pre legislatívu. Chce to podľa Mikulenku tiež sprísniť postihy voči tým, ktorí si neplnia ohlasovaciu povinnosť, a prehĺbiť kontrolnú činnosť zodpovedných orgánov v oblasti životného prostredia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 08:01