StoryEditor

Regióny chcú Stredoeurópsky dopravný koridor

29.05.2007, 18:11
Autor:
TASRTASR
V Bratislave dnes prijali predstavitelia 12 regiónov zo SR, ČR, Chorvátska, Maďarska, Poľska a Švédska politickú deklaráciu o vytvorení Stredoeurópskeho dopravného koridoru.
Koridor Central European Transport Corridor (CETC) severojužne spojí oblasti medzi Baltickým a Jadranským morom. Jeho realizácia bude v konečnej podobe znamenať vysoko efektívny hospodársko-ekonomický prínos pre jednotlivé zainteresované regióny, krajiny, aj celú Európu. Pre konštruktívne a vecné uskutočnenie CETC predstavitelia regiónov deklarujú záujem o spoluprácu s Európskou komisiou (EK) a ostatnými kompetentnými európskymi inštitúciami pri príprave, posudzovaní, projektovaní a financovaní koridoru.

Vedúci politickí predstavitelia samosprávnych regiónov sa deklaráciou obracajú na EK a ďalšie európske inštitúcie, žiadajú o prijatie a podporu myšlienky realizovať spoločné dielo, aj o zaradenie celého CETC do sietí TEN (Trans-European Networks) v čo najkratšom termíne. Program TEN, ktorý bol zapracovaný do Maastrichtskej zmluvy Európskej únie (EÚ) slúži aj spoločnému cezhraničnému rozvoju dopravných sietí. Jeho dôležitým zámerom je, aby na tieto siete boli napojené aj štáty strednej a východnej Európy, i stredomorského regiónu. Zmyslom koncepcie je spojiť existujúce národné a regionálne siete krajín EÚ, vybudovať chýbajúce linky a úseky, odstrániť úzke prierezy medzi národnými sieťami a odstrániť izolovanosť jednotlivých okrajových regiónov.

Ako pre TASR potvrdila Milka Podmajerská, hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja, v ktorého sídle sa stretnutie uskutočnilo, na budúci mesiac v ČR - Hradec Králové si predstavitelia regiónov dohodnú ďalšie kroky. "Dôležitá bude podpora vlád jednotlivých krajín," dodala Podmajerská.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 17:24