StoryEditor

Podnikatelia sú za odloženie elektronického mýta

03.05.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Republiková únia zamestnávateľov zásadne nesúhlasí s návrhom zákona o elektronickom výbere mýta za používanie vybraných úsekov ciest. "Navrhovaný systém sa javí ako ekonomicky neefektívny a zbytočne drahý," vyhlásil tajomník únie Martin Hošták. Podľa neho je preto v súčasnosti najvýhodnejšie odložiť zavedenie elektronického mýtneho, a to tak pre nedokončenú a málo rozvinutú cestnú sieť na Slovensku, ako aj pre rozpory s odporúčaniami Európskej únie.
Náklady na zavedenie mýtneho sa pri satelitnej technológii podľa Hoštáka podieľajú na výbere mýtneho 21 percentami, pri mikrovlnnom systéme je tento podiel až tretinový. Tieto čísla podľa neho ešte nezahŕňajú prevádzkové náklady mýtneho systému. "Európska únia pritom odporúča, aby tento pomer tvoril maximálne 15 percent," zdôraznil Hošták. Pomer nákladov na výbere mýtneho by sa podľa neho dostal pod požadovanú úroveň až pri spoplatnení všetkých ciest.
Návrh zákona o elektronickom výbere mýta schválila vláda vo februári tohto roka, pričom spoplatňovať by sa mali všetky úseky diaľnic a rýchlostných ciest. Podľa ministra dopravy Pavla Prokopoviča je teoreticky možné, aby sa systém spustil v budúcom roku. Ročné príjmy z poplatkov za užívanie ciest by sa po jeho zavedení pohybovali na úrovni 4,5 až päť miliárd korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 14:50