StoryEditor

Od 15. júla by mali platiť nové podmienky štátnej pomoci pre agrosektor

08.06.2007, 16:21
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR upozorňuje záujemcov, ktorí zvažujú účasť na 34. ročníku medzinárodného poľnohospodárskeho a potravinárskeho veľtrhu Agrokomplex 2007, že v agrosektore by mali od 15. júla platiť nové podmienky poskytovania štátnej pomoci. Oznámila to rezortná riaditeľka odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou MP SR Jana Kaplanová.
Stane sa tak po tom, ako bude návrh nariadenia vlády SR o podmienkach poskytovania štátnej pomoci v poľnohospodárstve, potravinárstve, rybnom a lesnom hospodárstve schválený. Ide o dotácie a subvencovanie služieb a tovarov. Po schválení nariadenia a nadobudnutí jeho účinnosti MP očakáva predkladanie žiadostí na Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA), a to do 30. júla 2007.
Dotáciu na účasť na výstave môžu podľa nariadenia získať vystavovatelia - chovatelia hospodárskych zvierat a pestovateľov poľnohospodárskych plodín prostredníctvom právnickej osoby. Zoznam výstav, na ktoré sa bude dotácia vzťahovať, schváli MP v príslušnom kalendárnom roku. Dotáciu možno poskytnúť do 100 % oprávnených nákladov. Rezort tak uhradí vystavovateľovi účastnícky poplatok, výstavbu a zariadenie výstavného stánku, zavedenie elektrickej energie, prívod vody a prenájom výstavných priestorov.
Sumu do 8 000 Sk dostane účastník, ak obsadí 1. miesto v súťaži chovateľov alebo pestovateľov na výstave, cena do 6 000 Sk za 2. miesto a cena do 4 000 Sk za 3. miesto, ak súťaž organizuje právnická osoba.
Nariadenie popisuje podmienky, za ktorých sa môžu o dotáciu štátu uchádzať aj podnikatelia neorganizovaní v profesijnom zväze alebo združení. Dotácie sú ďalej určené na spracovanie a odbyt poľnohospodárskych výrobkov a pre subjekty lesného hospodárstva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 09:47