StoryEditor

Plynárne sa rozdeľujú. Zákazníci budú platiť rovnako

27.06.2006, 00:00
Slovenský plynárenský priemysel sa od soboty rozdelí. Materská firma sa už bude starať len o obchod s plynom. Prepravu plynu cez územie Slovenska a jeho distribúciu ku konečným spotrebiteľom budú mať na starosti dve samostatné dcérske spoločnosti. Pre spotrebiteľov by sa však nič zmeniť nemalo.
Slovenský plynárenský priemysel sa od soboty 1. júla rozdelí. Materská firma sa už bude starať len o obchod s plynom. Prepravu plynu cez územie Slovenska a jeho distribúciu ku konečným spotrebiteľom budú mať na starosti dve samostatné dcérske spoločnosti. Pre spotrebiteľov by sa však nič zmeniť nemalo.

Požiadavka únie
Unbundling alebo rozdelenie prirodzených energetických monopolov požadujú orgány Európskej únie. Má to uľahčiť prístup na trh konkurentom a oslabiť monopolné postavenie SPP.
Zákazníkom sa tak zvlášť bude účtovať dodaný plyn ako tovar a zvlášť poplatky za jeho dodávku a distribúciu, ktoré bude regulovať regulačný úrad.
Plynári ubezpečujú, že aj napriek komplikáciám by sa zmeny mali zákazníkov dotknúť iba minimálne. "Zásadou SPP ako obchodníka so zemným plynom je, aby zákazník mohol všetko vybaviť na jednom mieste: od pripojenia k distribučnej sieti až po riešenie otázok spojených s odberom," povedala hovorkyňa plynárov Dana Kršáková.

Ceny sa nezmenia
Ceny pre spotrebiteľov sa v dôsledku unbundlingu priamo upravovať nebudú. "Tarify sú regulované a zostanú rovnaké," povedal Jan Massmann z Predstavenstva SPP. Unbundling však znamenal pre plynárov veľké náklady. V krajinách, kde už energetické monopoly rozdelením prešli, regulátori zaznamenali snahu firiem zarátať si tieto výdavky do oprávnených nákladov, ktoré vstupujú do cenotvorby energií.
"Náklady za unbundling sú započítané aj v tohtoročných cenách, nemali by sa teda kvôli tomu zvyšovať," hovorí podpredseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Ján Klepáč. Tento rok distribučné a prepravné poplatky klesli, regulátor výrazné zmeny nečaká. Plynári musia návrhy na tie budúcoročné podať do konca augusta.

Šanca pre neexistujúcu konkurenciu
Dcérske spoločnosti SPP Preprava a SPP Distribúcia majú umožniť nediskriminačný prístup do sietí konkurenčným operátorom. Dnes si všetci zákazníci okrem domácností môžu vybrať svojho odberateľa, presne o rok dostanú túto možnosť aj zákazníci z kategórie domácností. Tí potom budú dostávať jednu faktúru od obchodníka a jednu od distribučnej spoločnosti SPP, ak to dodávateľ nevybaví za nich.
Na Slovensku však zatiaľ reálna konkurencia neexistuje. Regulačný úrad vydal niekoľko povolení na prepravu plynu, často však nejde o hlavnú činnosť podnikania. Ľudia z SPP upozorňujú, že je ťažké nájsť spoľahlivého dodávateľa plynu z politicky a ekonomicky nestabilných krajín. Konkurenti sa sťažujú, že nemajú príležitosti.
"Mám pocit, že rozdelením SPP sa to trošku zlepší. Som optimistický, ale hop budeme kričať, až keď preskočíme," povedal pre HN Miroslav Sipták zo spoločnosti Europower, ktorá sa snaží konkurovať plynárenskému monopolu.

Plyn môže zdražieť na jeseň
Ceny plynu pre domácnosti by sa mohli zmeniť už na jeseň. "Ak počas letnej sezóny znova zasiahnu hurikány tak ničivo ako vlani, dá sa predpokladať, že k 1. októbru by sa mohlo čosi stať," povedal pre HN podpredseda regulačného úradu Ján Klepáč s tým, že zatiaľ ide len o hypotézy.
Plynári zatiaľ zmenu cien neavizovali. "Situáciu pozorne monitorujeme. Zatiaľ je priskoro sa k tomu vyjadrovať. Nevieme odhadnúť vývoj ceny ropy v lete," povedal po minulotýždňovom valnom zhromaždení medzinárodného združenia Eurogas predseda Predstavenstva SPP Philippe Boucly. Od začiatku roka sa nepriaznivo vyvíjajú svetové ceny ropy aj kurz dolára oproti korune, za ktorý plynárne nakupujú plyn od Gazpromu.

Rozdelenie SPP
SPP a. s. (matka) - obchod so zemným plynom, obslužné a servisné aktivity
Dcéry (100%)
SPP – preprava, a. s. - preprava plynu cez územie Slovenska, tranzit
SPP – distribúcia, a. s.  - distribúcia zemného plynu odberateľom na našom území
Zdroj: SPP
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 13:07