StoryEditor

...na plyne zarábame miliardy

21.01.2007, 23:00

Slovensko je dnes v dovoze zemného plynu totálne závislé od Ruskej federácie. Aj keď do budúcnosti možno rátať s niekoľkými inými zdrojmi a tranzitnými cestami, reálna diverzifikácia je možná až v horizonte niekoľkých (možno desiatok) rokov.
Na našom území ešte máme zásoby plynu na Záhorí a východe. Ťažba z nich pokrýva necelé dve percentá slovenskej spotreby, zvyšok musíme dovážať zo Sibíru. Sme na tom horšie ako okolité krajiny, Maďari domácou ťažbou pokrývajú asi pätinu, Poliaci štvrtinu svojej spotreby.
Alternatívami ruského plynu by sa mol stať plyn z Nórska, z oblasti Kaspického mora alebo zo Severnej Afriky. Susedná Česká republika dovozom nórskeho plynu už od minulého desaťročia pokrýva okolo desať až pätnásť percent svojich potrieb, ako však tvrdia naši odborníci, dovážať ho až k nám by bolo príliš drahé. Aj v Česku sa podľa expertov vlastne spotrebúva plyn z Ruska, aj keď zaň platia Nórom na základe swapových (výmenných) obchodov medzi dvomi producentskými krajinami.
Zarábame miliardy
Jednou z alternatívnych zásobovacích ciest by mohol byť aj plynovod zo severu Poľska, ktorý by naväzoval na podmorský plynovod z Nórska. Aj keď Poliaci sú tomuto projektu naklonení, v odborných kruhoch sa o tomto projekte hovorí skôr ako o chimére. Oveľa reálnejší je totiž projekt Severoeurópskeho plynovodu popod Baltik z Ruska do Nemecka. Jeho úlohou je obísť tranzitné krajiny, čo naráža na nevôľu Pobaltských štátov a Poľska.
Podľa predstaviteľov SPP by nová trasa nemala byť konkurenciou pre slovenské plynovody. Cez našu krajinu prúdi do Európskej únie 80 percent ruského plynu, na čom zarábame podľa odhadov viac ako desať miliárd ročne. Preto sú vzťahy s Rusmi pre politikov aj slovenských obchodníkov mimoriadne dôležité a snaha udržať obchody tiež nenahráva diverzifikačným tendenciám.
Jadran a Nabucco
Ďalšími variantami sú severoafrický a stredoázijský plyn. Aby sme ho mohli na naše územie reálne prepraviť, musia sa vybudovať transportné kapacity. Chorváti už pripravujú na jadranskom pobreží výstavbu terminálu na dovoz skvapalneného plynu tankermi z lýbijského a alžírskeho pobrežia.
Turci, Bulhari, Rumuni, Maďari a Rakúšania už roky diskutujú o výstavbe nového plynovodu Nabucco, ktorý by plyn zo stredoázijských krajín doviedol až do rakúskeho Baumgartenu niekoľko kilometrov od Bratislavy. Slovenská strana bola už viackrát oslovená s ponukou vstúpiť do projektu. Obe tieto možnosti však zatiaľ padajú na tom, že nie je jasné, kedy bude možné reálne plyn týmito cestami na Slovensko dodávať -- a koľko to celé bude stáť. Ruský plyn je dnes najlacnejšou a jedinou možnosťou, ako zásobovať naše územie.

01 - Modified: 2003-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výskum a veda patria na univerzitách na prvé miesto
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 01:07