StoryEditor

Nové byty si Rómovia rozkradli a rozpredali

15.05.2006, 00:00
Za posledných sedem rokov investoval štát do výstavby rómskych osád vyše 450 miliónov korún. Pribudlo tak skoro 1 340 nájomných bytov nižšieho štandardu pre sociálne skupiny, ktoré sú v hmotnej núdzi. Mali umývadlá, splachovacie záchody i vodovodné batérie. No podľa ministerstva výstavby je už dnes viac ako polovica z týchto bytov rozkradnutá. Obyvatelia zariadenie demontovali a predali.

Za posledných sedem rokov investoval štát do výstavby rómskych osád vyše 450 miliónov korún. Pribudlo tak skoro 1 340 nájomných bytov nižšieho štandardu pre ľudí v hmotnej núdzi. Byty mali bežnú výbavu -- umývadlá, splachovacie záchody i vodovodné batérie.
Ministerstvo výstavby dnes len konštatuje, že viac ako polovica z týchto bytov je rozkradnutá. Ich obyvatelia zariadenie demontovali a predali.
"S výstavbou rómskych osád začal Štátny fond rozvoja bývania," hovorí jeho riaditeľ Zoltán Kása. Podľa neho bolo v bytoch spočiatku len minimálne vybavenie, s čím hygienici nesúhlasili. Neskôr sa výbava sociálnych bytov rozšírila.

Byty dostanú nové normy
Výbavu v bytoch nižšieho štandardu stanovuje nariadenie vlády, ktoré sa bude od 1. júna meniť. Pred komfortom bytov by tak mala dostať prednosť ochrana zdravia ich obyvateľov. "V bytoch musia byť všetky prívody, aby sa dali inštalovať technické a zariaďovacie predmety," ustupujú hygienici od svojich pôvodných požiadaviek. Stanovujú však presné rozmery bytov nižšieho štandardu, čo doteraz nebolo. Obytná plocha musí byť najmenej dvanásť štvorcových metrov na užívateľa a ďalších šesť na každú osobu, ktorá s ním žije v domácnosti.
Podľa vedúceho oddelenia koncepcie bývania na ministerstve výstavby Vladimíra Cvacha sa v dôsledku toho budú môcť samosprávy rozhodnúť, čo v bytoch bude, a na čo sa teda použijú peniaze daňových poplatníkov. "Keď starostovia svojim ľuďom veria, nič nebráni tomu, aby sa výbava bytov rozšírila," tvrdí Cvacho.

Mestá majú k dispozícii dotácie
Špeciálny program mimoriadnej výpomoci pre obce a mestá s početnými skupinami ľudí v hmotnej núdzi poskytuje v súčasnosti ministerstvo výstavby. Štvorcový meter nesmie stáť viac ako jedenásťtisíc korún. Obce a mestá môžu získať až osemdesiat percent nákladov ako dotáciu. Zvyšnú pätinu si budúci nájomníci musia odpracovať priamo na stavbe svojich budúcich obydlí. "Z rozborov celkových nákladov na výstavbu vyplýva, že mzdy z nich netvoria dvadsať percent. Starostovia rozhodne musia pridať z vlastného rozpočtu a skutočne dobre zvážiť, do čoho peniaze investovať," uzatvára Kása.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 18:52