StoryEditor

Vklady dostane štát

28.12.2006, 23:00
V bankách je na anonymných vkladoch uložených ešte stále niečo vyše 1,3 miliardy korún. Od 1. januára tieto peniaze prejdú do správy ministerstva financií. Banky vyzývajú klientov aby si prišli svoje peniaze vybrať ešte do konca roka.

V bankách je na anonymných vkladoch uložených ešte stále niečo vyše 1,3 miliardy korún. K prvému januáru budúceho roka, teda po uplynutí trojročnej premlčacej lehoty, prejdú tieto vklady do správy štátu - na osobitný účet ministerstva financií. Už takmer tri roky sa tieto peniaze neúročia, pretože v rámci zladenia našej legislatívy s európskou boli k 31. decembru 2003 vklady na doručiteľa zrušené.
Banky preto vyzývajú klientov, ktorí majú vkladné knižky alebo vkladové listy na doručiteľa, aby si prišli svoje peniaze vybrať ešte do konca roka.
Potrebné údaje
"Vkladná knižka nie je anonymná vtedy, ak je na prvej dvojstrane uvedený text ,na meno', ďalej je tam uvedené meno, priezvisko, adresa a dátum narodenia alebo rodné číslo vkladateľa," vysvetľuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňová. Ak čo len jeden z údajov chýba, je to s najväčšou pravdepodobnosťou anonymný vklad, ktorý treba do konca roka vybrať, dodáva. "Výber peňazí z anonymného vkladu je do konca roka ešte bez poplatku a banka tieto prostriedky poskytne klientovi okamžite," vysvetľuje hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová.
Naďalej cez banky, ale drahšie
Po Novom roku prepadnú peniaze zo zrušených anonymných vkladov v prospech štátu a banky budú už len sprostredkovateľmi ich výplaty. Od majiteľov anonymných vkladov budú banky naďalej preberať žiadosti o výplatu náhrad, tie však budú ďalej posielať ministerstvu financií. Tým sa celý proces skomplikuje a bude trvať dlhšie.
"Za podanie žiadosti zaplatíte od nového roka 200 korún a na peniaze budete musieť čakať podstatne dlhšie, možno až 60 dní," upozorňuje majiteľov anonymných vkladov Walterová. Slovenská sporiteľňa dokonca avizovala poplatok za výber zostatku až 300 korún. Ministerstvo financií totiž pevnú výšku poplatku neurčilo, je teda na banke, aký poplatok stanoví.
Peniaze štátu
"Zostatky anonymných vkladov plánuje rezort financií vyplácať až do konca roka 2011. Potom všetky peniaze prepadnú v prospech Štátnej pokladnice," informoval hovorca rezortu financií Miroslav Šmál.
Najviac anonymných vkladov eviduje spomedzi všetkých bánk Slovenská sporiteľňa. "Ku koncu novembra mali naši klienti v 669-tisíc zrušených anonymných vkladoch ešte 1,2 miliardy korún," potvrdila Fuňová. Najväčší počet vkladov je v košickom regióne, najväčšie zostatky na nich majú klienti v bratislavskom regióne, dodáva.
Takmer tretina zrušených anonymných vkladov v Slovenskej sporiteľni má však zostatok nižší ako sto korún. Keďže zrušenie takejto vkladnej knižky by jej majiteľa stálo viac, nedá sa očakávať, že ju príde zrušiť. Sporiteľňa však na druhej strane eviduje aj vklady, kde zostatok prevyšuje milión korún.

Zrušené anonymné vklady k 30.11.2006
Banka Počet vkladov Objem peňazí
SLSP

669 000

1,2 miliardy

VÚB Banka

70 715

118 miliónov

Tatra banka

x

vyše 12 miliónov

Dexia banka 2 000

2,7 milióna

OTP Banka 1 000

1,85 milióna

Zdroj: banky

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 08:32