StoryEditor

Nobelovu cena za ekonomiku dostal Edmund Phelps

10.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Nobelova cena za ekonómiu pôjde znova do Ameriky. Kráľovská akadémia v Štokholme sa rozhodla udeliť cenu Američanovi Edmundovi S. Phelpsovi. Phelps svojou prácou prispel k lepšiemu poznaniu vzťahov medzi infláciou a jej dosahmi na nezamestnanosť.
Nový držiteľ ceny, 73-ročný Phelps, je profesorom na Kolumbijskej univerzite v štáte New York. V práci rozoberá dôvody, prečo nízka miera inflácie vedie k očakávaniu nízkej miery i do budúcna a následne ovplyvňuje rozhodovanie šéfov firiem i vlád. Svoju teóriu rozvinul už v 60. rokoch, vďaka tomu je dnes už možné porovnať, ako sa prejavuje v praxi. Vedcovi sa pred rokmi podarilo spochybniť prevládajúci názor, že existuje stabilný negatívny vzťah medzi infláciou a nezamestnanosťou.
Akadémia ocenila, že Phelps "poznal, že inflácia nie je závislá iba od nezamestnanosti, ale tiež od toho, aký rast cien a miezd očakávajú firmy a zamestnanci". Ekonóm ďalej ukázal, že existuje presná "rovnovážna miera nezamestnanosti", pri ktorej začínajú firmy zamestnancom zvyšovať mzdy v rovnakom rozsahu, v akom sa očakáva priemerný rast platov v celej ekonomike.
Jeho zistenia využívajú v praxi svetové centrálne banky pri rozhodovaní o úrokových sadzbách. Phelpsova práca podľa akadémie od základov zmenila pohľad na to, ako funguje makroekonomika. Vďaka nemu je teraz možné pochopiť príčiny rastu inflácie a nezamestnanosti v 70. rokoch. Američan pomohol k lepšiemu pochopeniu vzťahov medzi plnou zamestnanosťou a stabilnými cenami. Okrem iného rozpracoval dôležitosť ľudského kapitálu na šírenie nových technológií a rastu obchodu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 21:30