StoryEditor

Rumunsko chce odísť z Iraku

30.06.2006, 16:13
Rumunsko oznámilo, že kvôli rastúcim bezpečnostným rizikám vojenskej operácie, rovnako ako kvôli ekonomickým dôvodom, sa rozhodlo stiahnuť svojich 890 vojakov z Iraku.

Premiér Călin Popescu-Tăriceanu 29. júna 2006 povedal, že ministrovi obrany Teodorovi Atanasiovi odporučil, aby rumunských vojakov slúžiacich v Iraku pri ďalšej výmene, ktorá mala byť koncom roka 2006, už nenahradil. Popescu-Tăriceanu z Národnej liberálnej strany povedal, že misia sa stala príliš nebezpečnou po tom, čo Taliansko rozhodlo, že svojich vojakov z Iraku do konca roka 2006 určite stiahne.

Rumunské a talianske jednotky pôsobia v južnom meste Násiráh, ktoré je baštou väčšinovej šítskej populácie. Popescu-Tăriceanu povedal, že po odchode Talianov zostanú rumunskí vojaci bez logistickej podpory a bez funkčného vojenského velenia. „Smrť a vážne zranenia rumunských vojakov sa stávajú skutočným problémom“, povedal premiér a dodal, že „ani finančnú stránku veci netreba igorovať“. Podľa Atanasiu stojí misia Rumunsko ročne okolo 72 miliónov eur. V roku pred vstupom Rumunska do Únie vzrástol rozpočtový deficit krajiny z 0,9% na 2,5%.

Tento krok musí odsúhlasiť Najvyššia rada obrany štátu, na ktorej čele stojí prezident Traian Băsescu zo stredopravej Demokratickej strany. Ten kritizoval toto rozhodnutie predsedu vlády a označil za „neakceptovateľné“. Toto vyhlásenie položilo za rozhodnutie o stiahnutí otáznik.

Vyhlásenie rumunského premiéra mnohých prekvapilo, keďže Rumunsko sa usiluje o blízke vzťahy s USA. Dokonca sa považuje za najbližšieho spojenca USA v strednej a východnej Európe. USA plánujú na území Rumunska postaviť štyri menšie vojenské základne, hlavne na logistické účely.

Termín „nová Európa" zaviedol americký minister obrany Donald Rumsfeld na rozlíšenie krajín strednej a východnej Európy od „starej Európy", ktorú predstavujú krajiny ako Nemecko a Francúzsko. „Nová Európa“ podporila vojnu USA v Iraku ako súčasť širšej „koalície ochotných".

Slovenská republika má na misii „Iracká sloboda" 105 vojakov, ktorí pôsobia v rámci širšej medzinárodnej koalície a 5 pôsobiacich vo výcvikovej jednotke NATO. O osude zotrvania slovenských vojakov v Iraku rozhodne nová vláda.

01 - Modified: 2003-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podmienky záložní sú podobné 02 - Modified: 2003-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vaše otázky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
11. máj 2024 07:05