StoryEditor

Palivový príplatok zdraží letecké zájazdy

26.01.2006, 23:00
Letecké zájazdy sa v dôsledku vysokých cien ropy predražia o niekoľko stoviek korún. Výdavky za ubytovanie a stravu sa síce v prímorských letoviskách oproti vlaňajšku nezmenili, do konečnej ceny pobytu však väčšina cestoviek premietla palivové príplatky leteckých spoločností.

Letecké zájazdy sa v dôsledku vysokých cien ropy predražia o niekoľko stoviek korún. Výdavky za ubytovanie a stravu sa síce v prímorských letoviskách oproti vlaňajšku nezmenili, do konečnej ceny pobytu však väčšina cestoviek premietla palivové príplatky leteckých spoločností. Zdraženie by tak nemali pocítiť dovolenkári, ktorí pocestujú k moru vlastnou alebo autobusovou dopravou.

Podľa cestoviek sa zdraženie paliva muselo v cene leteckých zájazdov odraziť. "Oproti minulému roku dvojnásobne zdražel letecký benzín," povedal riaditeľ Seneca Tours Zoltán Kovács. Niektoré kancelárie preto už minulé leto začali od dovolenkárov vyberať pred odletom doplatok vo výške 400 až 1200 korún.

Výška palivového príplatku sa pri jednotlivých cestovných kanceláriách môže líšiť, závisí totiž aj od dohody medzi cestovkou a leteckou spoločnosťou. Nižšie príplatky môžu mať tie kancelárie, ktoré realizujú veľa leteckých zájazdov.
Cestovky pristupujú k úprave cien rozdielne. Kým napríklad Satur travel menil ceny plošne, Hydrotour sa rozhodol zdražovať len pri vybraných leteckých zájazdoch, Aeolus takmer vôbec. Niektoré cestovky sa snažili kompenzovať drahý letecký benzín znížením nákladov na ubytovanie, prípadne rodinnými zľavami.


Zvýšenie cien leteckých zájazdov
Cestovná kancelária Rast ceny na osobu
Seneca Tour, Firo tour, Globtour približne 1 000 Sk
Čedok Slovakia maximálne 1 500 Sk.
Koala Tours 500 až 600 Sk
Satur travel 200 až 300 Sk
Hydrotour niekoľko stoviek korún
Aeolus nemenila ceny
Zdroj : informácie CK

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 01:38