StoryEditor

Čakajú vyšší rast ekonomiky

29.01.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Ministerstvo financií predpokladá, že slovenská ekonomika v tomto roku reálne vzrastie o 8,1 percenta. Oproti novembru tak upravilo odhad medziročného rastu HDP o 0,7 percentuálneho bodu. "Vysoký hospodársky rast bude ťahaný kombináciou domáceho a čoraz významnejšieho zahraničného dopytu," povedal štátny tajomník ministerstva František Palko.
Rezort zlepšil aj výhľad rastu ekonomiky v nasledujúcom roku. Kým v novembri predpokladal reálny rast HDP o 5,2 percenta, najnovšie očakáva za rok 2008 rast ekonomiky o 5,6 percenta. "V ďalších rokoch sa stabilizuje približne na úrovni 5 percent," dodal Palko. Podľa neho pozitívne smerovanie slovenskej ekonomiky potvrdzujú aj zlepšené prognózy vývoja inflácie. V roku 2008 očakáva ministerstvo infláciu na úrovni 1,9 percenta. Podľa Palka by sa jej rast mal spomaliť predovšetkým kvôli priaznivému vývoju cien ropy a ropných produktov na svetových trhoch, ako aj cien energií.
Výhľad rastu spotrebiteľských cien tak naznačuje, že Slovensko by malo v tomto roku splniť požadované inflačné kritérium na prijatie eura. Termín vstupu Slovenska do eurozóny naplánovaný na rok 2009 je podľa Palka splniteľný.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 14:39