StoryEditor

Standard & Poor's potvrdila ratingy

14.12.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's Ratings Services vo štvrtok potvrdila rating dlhodobých záväzkov Slovenskej republiky na úrovni A a rating krátkodobých záväzkov na úrovni A-1. "Ratingy Slovenska odrážajú rapídny pokrok krajiny v reformách verejného sektora a sociálneho sektora, ako i perspektívu vstupu do eurozóny v roku 2009," zdôvodnila agentúra tento krok. Výhľad ratingov je stabilný.
Agentúra dodala, že zvýšeniu ratingov Slovenska bráni najmä mierna úroveň bohatstva krajiny ako i nejasná perspektíva budúcej ekonomickej a fiškálnej politiky novej slovenskej vládnej koalície, ktorá sa k moci dostala na základe opozície voči viacerým reformám predchádzajúcej vlády. Napriek očakávaniam Standard & Poor's sa do novej vlády nedostala ani jedna z predchádzajúcich vládnych strán, čo vzbudzuje obavy o ďalší vývoj týchto politík, dodala agentúra.
Vláda premiéra Roberta Fica tvrdí, že chce prijať euro podľa pôvodného plánu v roku 2009 a budúcoročný rozpočet, ktorý predložila, je v súlade s potrebou fiškálnej konsolidácie na vstup do eurozóny. Agentúra však upozorňuje, že vo vládnom programe zakotvené ciele posilniť sociálny štát a znížiť dane a platby do systému sociálneho zabezpečenia pre nízke príjmové skupiny obyvateľstva sú v rozpore so sľubovaným fiškálnym sprísňovaním. Podľa Standard & Poor's je síce nepravdepodobné, že vláda SR pristúpi k úplnému zvráteniu fiškálnej a ekonomickej politiky, budúce perspektívy vývoja v tejto oblasti sú však nejasné.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 01:39