StoryEditor

Správa pre firmy: najlepšie už bolo

19.06.2006, 00:00
Výsledky volieb naznačujú, že firmám skončili zlaté časy. Finanční analytici predpovedajú, že úroky z úverov porastú a kurz koruny zakolísa.

Výsledky volieb naznačujú, že sa firmám skončili zlaté časy. "Rast úrokov aj menové výkyvy si zrejme vyžiadajú hedging (zaistenie sa proti kurzovému riziku, pozn. red), čiže náklady podnikov vrátane nás porastú," avizuje hlavný ekonóm Slovnaftu Marek Senkovič.
V uplynulých rokoch si firmy začali v bankách požičiavať viac, ku koncu minulého roka dlhovali 127 miliárd korún. Úvery pritom vo všeobecnosti smerovali do investícií. Povolebný rast úrokov pravdepodobne investičný apetít podnikov utlmí.
Podnikanie nedoplatí len na vyššie úroky, ale aj na rozkolísanie kurzu koruny po voľbách. "Máme zahraničného investora, ktorý u nás chce preinvestovať jeden a pol miliardy korún. Všetko budeme musieť nanovo prepočítavať," vysvetľuje finančná riaditeľka popradského AquaCity Dagmar Krejčová.
"Pokiaľ nová vláda nebude dodržiavať fiškálnu disciplínu tak, ako je nastavená dnes, finančné trhy ju potrestajú vysokými úrokmi a slabou korunou," tvrdí Senkovič s poukázaním na Maďarsko, kde podobná situácia pred pár rokmi priviedla miestnych podnikateľov k drahším pôžičkám.
Vyššie úrokové sadzby vo všeobecnosti znamenajú pomalší hospodársky rast. Podnikom sa totiž zvýšia náklady na čerpanie investičných úverov, čo utlmí ich investičnú aktivitu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. máj 2024 17:31