StoryEditor

Živnostníci sa boja o prácu

28.02.2007, 23:00
Ak chce ministerstvo regulovať využívanie živnostníkov, malo by tak podľa Sirotku spraviť cez živnostenský zákon, a nie cez Zákonník práce. Tak by sa stanovilo, ktoré povolania sa môžu vykonávať ako živnosť.
V článku je anketa

Novelizácia Zákonníka práce môže znamenať zánik 80- až 120-tisíc živností. Tvrdia to predstavitelia štyroch najväčších zväzov a združení, ktoré zastupujú živnostníkov.
Prácu by mali živnostníkom zobrať ustanovenia, ktoré zamestnávateľom zakážu objednávať si u nich niektoré práce a prijať na ne zamestnancov na klasickú pracovnú zmluvu. Zároveň spôsobí problémy firmám, pre ktoré bude takéto riešenie drahé.

Problém v stavebníctve
"Nemožnosť vykonávať živnosť v profesiách, ako napríklad murár alebo tesár, spôsobí, že títo ľudia prídu o prácu," hovorí prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka. Tieto živnosti majú zmysel napríklad pri krátkodobých zákazkách alebo pri sezónnych prácach.
Profesie ako pokladníčka alebo vodič však nie sú od živností závislé. "V základnej myšlienke zamestnávať zamestnancov tam, kde nejde o živnosť, by sme sa možno zhodli s ministerstvom práce, ktoré návrh novely zákonníka pripravilo," hovorí Sirotka. "Nemôžeme však súhlasiť s postupom, akým to chcú dosiahnuť," konštatuje.

Nie zákonník
Ak chce ministerstvo regulovať využívanie živnostníkov, malo by tak podľa Sirotku spraviť cez živnostenský zákon, a nie cez Zákonník práce. Tak by sa stanovilo, ktoré povolania sa môžu vykonávať ako živnosť.
Namiesto toho chce ministerstvo práce v zákonníku sprísniť definíciu závislej práce, ktorá sa dá vykonávať iba prostredníctvom pracovnej zmluvy. Výsledkom je, že by ju nemohli robiť na živnosť.
Ministerstvo argumentuje, že takýto ľudia nemajú žiadnu ochranu, ktorú by im poskytoval Zákonník práce. Nemajú zaručenú bezpečnosť pri práci, nevzťahujú sa na nich ustanovenia týkajúce sa ukončenia práce ani výpovedná lehota, ďalej nemusia mať hradenú dovolenku. Sami pracovníci však často uprednostňujú živnosti. Ako informovala Sociálna poisťovňa, samostatne zárobkovo činné osoby si platia odvody na starobné sporenie z približne polovičného základu ako zamestnanci. Živnostníci teda vykazujú menší zisk, ako keby dostávali výplatu od zamestnávateľa. "Pracovná sila na Slovensku je drahá, len výplaty sú malé," hovorí Sirotka. Odvody podľa neho znižujú príjem, ktorý dostanú zamestnanci. Snažia sa preto odvody obísť živnosťami.

Čo môže spôsobiť novela
- obmedzenie živností by sa mohlo dotknúť 80 až 120 tisíc živnostníkov
- môže ísť o profesie v stavebníctve, remeselné živnosti, v cestovnom ruchu, v gastronómii, v pôdohospodárstve
- minulý rok malo živnostenské oprávnenie 417 833 fyzických osôb

ANKETAČo si myslíte o návrhu novely Zákonníka práce, ktorý pripravilo ministerstvo práce? Táto novela je potrebná 10 (21%) Neviem 2 (4%) Novela nie je potrebná 36 (75%) Hlasovalo 48 ľudí, aj vy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 21:30