StoryEditor

Nálada v ekonomike sa zhoršila

29.09.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Nálada v ekonomike sa v septembri mierne zhoršila. Indikátor ekonomického sentimentu medzimesačne klesol o 0,4 percentuálneho bodu na úroveň 121 bodov. Tento pokles bol ovplyvnený zhoršením vývoja všetkých jeho zložiek s výnimkou spotrebiteľskej dôvery. Medziročne sa Indikátor zvýšil o 11 bodov a oproti dlhodobému priemeru o 15,7 percentuálneho bodu. Informoval o tom Štatistický úrad SR.
Indikátor dôvery v priemysle po troch mesiacoch rastu klesol v septembri o päť percentuálnych bodov na šesť bodov. Ostal pritom dva body nad dlhodobým priemerom. Pokles ovplyvnilo pretrvávajúce znižovanie dopytu po priemyselných výrobkoch a pesimizmus v očakávaniach vývoja produkcie na nasledujúce tri mesiace. Klesal aj indikátor dôvery v stavebníctve, nedarilo sa ani maloobchodu.
Výnimkou bolo zlepšovanie spotrebiteľskej atmosféry. Tá stúpla v hodnotení o 3,8 bodu na záporných 5,6 bodu, a to vplyvom zvýšenia optimizmu v odhadovaných úsporách domácností, v predpokladanom vývoji ekonomiky a v očakávaniach nezamestnanosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 10:27