StoryEditor

Bratislavské letisko bude strategické

13.12.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Spoločnosť Letisko M. R. Štefánika -- Airport Bratislava sa zaradí medzi strategické podniky. Vláda totiž v stredu schválila uznesenie v tomto duchu. Pôvodne sa však podľa návrhu ministerstva mal novelizovať zákon o veľkej privatizácii. "Nejdeme novelizovať zákon, len to zadefinujeme uznesením vlády," povedal po rokovaní vlády minister dopravy Ľubomír Vážny. Dodal, že zaradením bratislavského letiska medzi strategické podniky sa v ňom musí zachovať trvalá majetková účasť štátu na podnikaní v rozsahu minimálne 51 percent.
Podľa pôvodného návrhu rezortu dopravy sa malo 66 percent akcií letiska, ktoré sa pôvodne mali sprivatizovať, previesť z Fondu národného majetku SR na štát a do správy rezortu dopravy. "Akcie zostanú na fonde preto, že fond vystupuje v súdnych sporoch týkajúcich sa neprivatizovania ako vlastník," vysvetlil minister. Zároveň však zdôraznil, že fond je povinný previesť výkon akcionárskych práv na ministerstvo dopravy, ktoré bude letisko riadiť. V súčasnosti sa podľa ministra vypracúva biznis plán letiska, ktorý by mal byť predstavený budúci týždeň. "Stále opakujem, že letisko s takou expanziou a tržbami okolo jednej miliardy nebude mať problém získať úver za 2,5 miliardy korún," podotkol minister na margo ďalšieho rozvíjania letiska.
Schválením návrhu ministerstva sa zároveň zrušil zámer previesť desať percent akcií bratislavského a košického letiska bezodplatne na dotknuté vyššie územné celky a mestá. "Nakoľko sa navrhuje chápať letisko Bratislava ako strategické letisko pre dopravnú obslužnosť celého územia Slovenskej republiky, odporúča sa vláde takúto úlohu zrušiť," konštatuje rezort dopravy v materiáli.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 11:19