StoryEditor

Tri roky ešte môže ožiť

03.01.2007, 23:00

Kde je jadrové palivo z odstaveného prvého bloku?
-- Ešte je v reaktore, kde sa dochladí studenou vodou. Až potom sa bude môcť vybrať a dať do bazéna vyhoreného paliva vedľa reaktora. Štiepna reakcia v ňom už neprebieha, bráni tomu kyselina boritá.
Čo bude nasledovať potom?
-- Ďalším krokom je vypracovanie plánu vyraďovania bloku z prevádzky. Budú v ňom uvedené jednotlivé etapy a spôsob vyraďovania. Taktiež sa musia spracovať rádioaktívne odpady, ktoré vznikli pri prevádzke elektrárne. V minulosti sa počítalo s ich likvidáciou až po skončení činnosti elektrární. V súčasnosti sa prechádza na priebežné spracovanie odpadov.
Kedy by sa mala začať elektráreň V1 rozoberať?
-- Predpokladáme, že to bude až po roku 2011, keď už nebude fungovať ani druhý blok. Bezpečnostné systémy oboch blokov V1 sú prepojené. Systémy prvého tvoria zálohu druhého, a tak musia byť stále k dispozícii. Preto treba pri likvidácii elektrárne postupovať veľmi opatrne.
Koľko rokov po odstavení by sa dali bloky V1 ešte oživiť?
-- Do prevádzky by sa mohli dať ešte tri roky. Počas nich budú v takom technickom stave, že prípadný nábeh by nemal byť problémom. Takýto prípad sa stal v Arménsku.
Za koľko rokov sa dá jadrová elektráreň úplne zlikvidovať?
-- Závisí to od spôsobu jej vyraďovania. Môže byť rýchle, no existuje aj oddialené. Rýchly postup sa má použiť aj na elektrárni V1. V tomto prípade by sa dala lokalita využiť na iné účely v roku 2025. Pri oddialenom vyraďovaní sa najprv rozoberú nezamorené časti elektrárne. Rádioaktívne sa dajú do takzvaného ochranného uloženia a demontujú po 50 rokoch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 01:43