StoryEditor

Separovaný zber podmienkou úspešnosti

15.03.2007, 23:00

Efektivitu systému zberu a zhodnocovania odpadových olejov okrem iného negatívne ovplyvňujú najmä nežiaduce prímesi, ako sú rôzne rozpúšťadlá, predovšetkým chlórované, brzdové a iné kvapaliny, ktoré sa z nedostatku disciplíny dostanú do zberných nádrží. Najčastejšou nežiaducou prímesou v odpadových olejoch je voda. Jej odstránenie je však ešte pomerne jednoduché a neznamená následné obmedzenia využitia produktov. Oveľa závažnejšie sú práve spomínané druhy rozpúšťadiel a prímesi iných znečisťujúcich látok, ktorých odstránenie býva dosť často technologicky náročné a predražuje proces zhodnocovania odpadových olejov.
Problémy vznikajú aj pri ich jednoduchej likvidácii spaľovaním na vykurovanie rôznych objektov, čo sa poslednom období často praktizuje najmä v autodielňach a inde. Spolu s odpadovým olejom spôsobujú napríklad poškodzovanie týchto vykurovacích zariadení, ich koróziu agresívnym chlórom, a tým aj znižujú výsledný ekonomický efekt. Omnoho vážnejšie škody pre všetkých však spôsobujú na životnom prostredí. V dôsledku nedostatočného spaľovania odpadových olejov s týmito prímesami totiž vznikajú a následne unikajú do ovzdušia aj mimoriadne nebezpečné splodiny spaľovania.
Prevádzkovatelia takýchto vykurovacích zariadení by sa mali v prvom rade ubezpečiť, že odpadové oleje, ktoré spaľujú, sú bez takýchto nežiaducich prímesí a ak sú si nie istí, nemali by ich vôbec prijať alebo používať na vykurovanie. Inou, vhodnejšou možnosťou pre vlastníkov takýchto vykurovacích zariadení je odoberať od špecializovaných spoločností už upravené odpadové oleje s garanciami o zložení vykurovacieho oleja. Tieto spoločnosti sú vybavené modernými technologickými zariadeniami na spracovanie odpadových olejov. Počas procesu spracovania odstránia nežiaduce a škodlivé prímesí a jedným z produktov úpravy sú vykurovacie oleje s vyššou energetickou hodnotou s certifikátom kvality.
Celkovo však prax ukazuje, že prioritou je tu najmä separovaný zber a zhromažďovanie odpadových olejov podľa druhov a bez nežiaducich prímesí. To je prvou a najdôležitejšou podmienkou úspešnosti nakladania s odpadovými olejmi. Pochybenia v tejto fáze už ani drahá technológia úpravy často nedokáže napraviť. Žiada sa preto vytvoriť systém, ktorý tomu bude predchádzať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 03:12