StoryEditor

Zaradenie medzi vyspelých má svoje nevýhody

28.02.2006, 23:00
Slovensko by sa mohlo zapojiť medzi krajiny, ktoré nepotrebujú finančnú pomoc Svetovej banky. Po zmene štatútu na rozvinutú ekonomiku by tak už nemohlo čerpať od banky pôžičky.

Slovensko by sa mohlo zapojiť medzi krajiny, ktoré nepotrebujú finančnú pomoc Svetovej banky. Po zmene štatútu na rozvinutú ekonomiku by tak už nemohlo čerpať od banky pôžičky. "Začali sa prvé, prípravné rozhovory so Svetovou bankou o preradení Slovenska," uviedol poradca ministra financií Peter Papanek. Presun do kategórie čistých prispievateľov je v každej krajine individuálny a je založený najmä na rozhovoroch a dohode s bankou. "Je možné, že Slovensko bude chcieť prejsť do štatútu prispievateľa, keď prijme euro," myslí si ekonóm Svetovej banky na Slovensku Anton Marcinčin. Včera sa medzi vyspelé krajiny oficiálne zaradila Česká republika, pričom z nových členov Európskej únie medzi ne už dva roky patrí aj Slovinsko.

Musíme splniť päť kritérií
Na zmenu štatútu Slovenska z prijímateľa pomoci banky na štatút poskytovateľa budeme musieť splniť päť hlavných kritérií. Zásadná vec, s ktorou môžeme mať problém, je ukazovateľ ročného príjmu na obyvateľa. "Slovensko sa ešte nachádza v tomto kritériu veľmi ďaleko, nielen za Českom, ale aj za inými krajinami. A to je zásadná vec," myslí si Marcinčin. Oproti stanoveným 5 685 dolárom (zhruba 183-tisíc korún) mu chýba ešte skoro dvetisíc dolárov. "Kritérium, ako je štát bohatý, však nehrá vždy stopercentnú úlohu," tvrdí Marcinčin. Podľa ekonóma Slovenskej akadémie vied Viliama Páleníka bude veľkým problémom aj plnenie kritéria chudoby. "V tom je medzi nami a Čechmi veľký rozdiel. Rozdiely v príjme sa pohybujú na Slovensku veľmi ďaleko od priemeru krajiny," hovorí Páleník. Je to podľa neho kvôli sociálnemu modelu v krajine, ktorý je od českého zásadne odlišný.

Je to na vláde
O presun Slovenska medzi elitu musí nakoniec požiadať minister financií. Pri posudzovaní kritérií by nás podľa Páleníka mohol zachrániť dosiahnutý pokrok v reformách. Práve pri ich realizácii zohrali pôžičky od Svetovej banky významnú úlohu. "Je to na vláde, do akej miery považuje za výhodné čerpať pomoc od banky," myslí si Marcinčin. Doteraz si Slovensko požičalo od Svetovej banky necelých 450 miliónov dolárov. "Treba však upozorniť, že ide o návratné pôžičky. Nenávratné sa poskytujú len chudobným krajinám," upozorňuje Páleník.
Ak požiada Slovensko o presun krajiny medzi elitu, musí dostať ešte oficiálne potvrdenia zo strany Svetovej banky. Potom bude v prechodnom období. Aj keď zaradením medzi vyspelé krajiny sa Slovensko vzdá možnosti požičiavať si peniaze, neznamená to ukončenie spolupráce. "Krajina môže ešte čerpať technickú pomoc, ale len v období troch rokov," dodal Papanek.

Kritériá Svetovej banky na zaradenie krajín medzi vyspelé:
- Výška príjmu na obyvateľa 5 685 USD (na rok 2006)
- Nečerpanie nových úverov
- Prístup na kapitálové trhy
- Miera chudoby aj napriek vysokému príjmu na obyvateľa
- Ukončená agenda štrukturálnych a inštitucionálnych reforiem
Zdroj: ministerstvo financií

Európske krajiny, ktoré si môžu požičiavať od Svetovej banky:
Albánsko
Bielorusko
Bosna a Herzegovina
Bulharsko
Chorvátsko
Estónsko
Maďarsko
Kazakhstan
Lotyšsko
Litva
Macedónsko
Moldavsko
Poľsko
Rumunsko
Rusko
Srbsko a Čierna Hora
Slovensko
Turecko
Ukrajina

Pôžičky Slovenska od Svetovej banky
Názov projektu

Suma v mil. USD

Fáza projektu

Rok schválenia

Úprava pôžičiek pre podnikateľský a finančný sektor

177,3

Ukončený

2001

Projekt ozdravenia ekonomiky

80

Ukončený

1993

Zdravotná reforma

62,92

Aktívny

2003

Telekomunikačný projekt

55

Ukončený

1993

Projekt riadenia reformy sociálnych dávok

23,54

Aktívny

2002

Projekt odbornej podpory modernizácie zdravotníctva

12,38

Aktívny

2003

Fond sociálneho rozvoja

10

Zrušený

-

Reforma justície a práva

7

Zrušený

-

Odborná podpora ľudského kapitálu

6,47

Aktívny

2005

Projekt riadenia verejných financií

5,45

Aktívny

2003

Príprava na poľnohospodárske projekty

1,5

Pripravovaný

-

Zdroj: Svetová Banka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 09:41