StoryEditor

Vláda: energie budú lacnejšie

14.09.2006, 00:00
Zlacnenie vody a elektriny o päť percent, o pol druha percenta lacnejší plyn. Také sú predstavy vlády o výsledku boja s energetickými monopolmi.

Zlacnenie vody a elektriny o päť percent, o pol druha percenta lacnejší plyn. Také sú predstavy vlády o výsledku boja s energetickými monopolmi. Ficov kabinet včera prijal návrh opatrení, ktoré nevylučujú ani zrušenie nezávislosti regulačného úradu.

Chvália sami seba
Ministrovi hospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi dala vláda za úlohu do konca októbra zanalyzovať a odstrániť bariéry pre rozširovanie konkurencie na trhu s elektrinou a plynom. Diskusia s monopolmi stále pokračuje, vláde sa podarilo prinútiť SPP stiahnuť návrh na 15-percentné zdraženie. "Rokovania sú dynamické. Môžem potvrdiť, že na regulačný úrad bol podaný iný návrh," povedal Fico.
Premiér verí, že nie ropné trhy, ale vláda svojím tlakom zapríčinila pomerne výrazné zlacňovanie benzínu a nafty. "Tieto veci by sa vôbec neposunuli dopredu, keby sa minister hospodárstva nezahryzol do tejto problematiky," pochválil sám seba Jahnátek.

Zmena u regulátora
Ako včera Fico s Jahnátkom vyhlásili, zlacňovanie nie je úplne v ich moci. "Vláda nerozhoduje o cenách, bohužiaľ to patrí do kompetencie regulačného úradu. Sme pripravení bez zaváhania pristúpiť na zmenu podmienok práce úradu," pohrozil Fico.
Vláda očakáva, že regulačný úrad nebude akceptovať zdražovanie. Podľa prepočtov z ministerstva hospodárstva by plyn, voda aj elektrina, mohli ísť dole. "Nie sú dôvody na zvyšovanie cien," vysvetlil Fico.
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví tak môže prísť o svoju nezávislosť, ktorú má garantovanú zákonom. Regulačné úrady ako vládne inštitúcie fungujú vo viacerých európskych krajinách. U nás by to znamenalo výrazný zásah do fungovania trhu s energiami. Zákony zatiaľ znemožňujú vyvíjať na úrad akýkoľvek politický či podnikateľský tlak, na zmenu bude potrebná jednoduchá väčšina v parlamente.

Monopoly pochybujú
Predstavitelia energetických firiem upozorňujú, že vládou schválený materiál nemali možnosť pripomienkovať ani energetici, ani ostatné ministerstvá. Navyše, nepáči sa im, že konzultanti pripravujúci kroky voči nim boli zástupcovia veľkých firiem. Patrili medzi ne napríklad Železiarne Podbrezová, US Steel Košice, Duslo Šaľa či Matador Púchov.
Rozvodné spoločnosti upozorňujú, že zlacnenie elektriny bude mať následky. Podľa prepočtov Západoslovenskej energetiky by pri znížení cien o šesť percent štát na dividendách a daniach prišiel o 4,1 miliardy korún.
Kedy a či k zlacneniu definitívne dôjde, predstavitelia vlády včera neoznámili. V prognózach sú opatrní aj zástupcovia monopolov. "Veríme, že sa dopracujeme k akceptovateľnému návrhu, ktorý bude čoskoro schválený," povedala hovorkyňa plynární Dana Kršáková.

Hon štátu na monopoly
- Plyn zlacnieť o 1,4 percenta
- vodné a stočné zlacnieť o 5 percent
- elektrinu zlacnieť o 5,4 percenta
- zaviesť komplexnú reguláciu cien aj pre podnikateľské tarify
- prekopať činnosť regulačného úradu
- pomeniť energetické zákony
- začať s Bruselom znova rokovať o Jaslovských Bohuniciach

01 - Modified: 2003-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko zmaže čierne body EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 06:22