StoryEditor

Plán investícií Enelu pôjde do vlády

Schvaľovanie investičného plánu Slovenských elektrární sa komplikuje. Okrem Fondu národného majetku, ktorý mal predstavy Enelu schvaľovať pôvodne sám, musí materiál odobriť aj vláda.

Schvaľovanie investičného plánu Slovenských elektrární sa komplikuje. Okrem Fondu národného majetku, ktorý mal predstavy Enelu schvaľovať pôvodne sám, musí materiál odobriť aj vláda.
Podľa hovorkyne fondu Tatjany Lesajovej inštitúcia posunie investičný plán talianskeho investora na rokovanie kabinetu kvôli možnému vplyvu na verejné financie. "Zistili sme, že (investičný plán) obsahuje návrhy, ktoré môžu ovplyvniť verejné financie. Preto sme požiadali ministra hospodárstva, aby ho predložil do vlády," povedala Lesajová.
Zámer fondu schvaľuje aj ministerstvo financií. "Diskusia o investičnom pláne Enelu nezaškodí," povedal hovorca rezortu Peter Papanek.
Proces schvaľovania investičného plánu ostro kritizovali i podnikatelia združení v Klube 500. Nepáči sa im neverejný charakter dokumentu. "Žiadame plán zverejniť, chceme, aby jeho výsledná forma bola konsenzom odborníkov," zdôraznil výkonný riaditeľ klubu Tibor Gregor. Podľa poslanca za HZDS Tibora Mikuša by investičné plány malo schvaľovať aj predstavenstvo spoločnosti.
Drahšia elektrina
Podnikateľom sa nepáči najmä údajný zámer Enelu zaviesť k platným cenám elektriny osobitný jadrový príplatok. Malo by to byť 90 halierov za kilowatthodinu. Zdraženie po vstupe Talianov do elektrární avizuje Mikuš, ktorý firmu približne dva roky, do jesene 1998 viedol. Bývalý šéf elektrární predpokladá najmenej osempercentný nárast.
Enel vo vyjadrení pre HN upozornil, že jadrový príplatok bude možno žiadať, aby pokryl stratu vyplývajúcu z očakávaného odstavenia jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach, tak ako to vyžaduje prístupová zmluva EÚ.
Jadrový príplatok existuje nepriamo aj teraz. Z faktúry za elektrinu sa firemný spotrebiteľ dozvie, že za každú spotrebovanú kilowathodinu prispieva fondu 17 haliermi.
Kritika z neistých zdrojov
Hoci sa debaty o investičnom pláne rozbehli už začiatkom minulého týždňa, fond dostal definitívnu verziu dokumentu v angličtine až v piatok. Potvrdila to hovorkyňa fondu, podľa ktorej však anglická verzia fondu na prerokovanie nestačí.
Zástupca privatizačného poradcu, spoločnosti PricewaterhouseCoopers, Peter Mitka dodal, že sumár v slovenčine poradca doručil až v pondelok. "Enel práve dokončuje preklad prílohovej časti, ktorá má sto strán," povedal Mitka.
Výkonný riaditeľ Klubu 500 priznal, že podnikatelia vo svojej kritike vychádzali z medializovaných prvkov investičného plánu. Vychádzali aj "z podkladov, ktoré niekto našiel na stole a informoval Klub", povedal Gregor. Finálnu verziu plánu podľa hovorcu podniku Rastislava Petrecha nevideli ani šéfovia elektrární.
Ostatné podnikateľské združenia sú vo vyjadreniach zdržanlivejšie. "S výhradami Klubu 500 sa stotožňuje časť priemyselníkov združených v Asociácii zamestnaneckých zväzov a združení, " zareagoval jeho prezident Tomáš Malatinský, zároveň si položil otázku, či by iný investor predložil takisto ambiciózny plán, ako ho predložil Enel.
Tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Ludvík Posolda sa k veci nedokázal vyjadriť, vysvetlil to širokým spektrom ich členov. "Máme u nás ako spotrebiteľov, tak aj dodávateľov energií."

01 - Modified: 2003-01-20 22:43:11 - Feat.: 0 - Title: Súhlasíte s umelým oplodnením?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. máj 2024 15:06