StoryEditor

Európa vyhlásila boj nečestným obchodníkom

27.02.2005, 23:00
Európska únia začala ťaženie proti nečestným praktikám obchodníkov. Európsky parlament koncom minulého týždňa veľkou väčšinou schválil novú smernicu, ktorá zakazuje napríklad zasielanie nevyžiadaných tovarov alebo rôzne marketingové a reklamné triky.

Ako pre HN povedal europoslanec Sergej Kozlík, táto legislatíva reaguje na nové správanie obchodníkov a zároveň sa tým zvyšuje ochrana spotrebiteľov na jednotnom trhu únie. Podľa neho smernica v budúcnosti zamedzí podobným situáciám, k akým došlo začiatkom roka počas výpredajov. Nová úprava definuje nečestné praktiky, ktoré budú zakázané a všetkým členským krajinám ukladá povinnosť ich aj postihovať. "Zoznam nezákonných činností obchodníkov bude platiť vo všetkých 25 štátoch a jednotlivé krajiny ho nemôžu modifikovať podľa seba," dodal Kozlík.
Zakázané praktiky
Za nečestnú praktiku sa bude považovať napríklad vábivá reklama - keď je propagovaná zľava na tovar, ktorý však predajca nemá v dostatočnom množstve na sklade. Smernica tiež zakazuje pyramídové hry či nevyžiadané ponuky prezentované e-mailom, faxom alebo telefonicky. Firmy už nebudú môcť cielene zameriavať svoju reklamu na deti, ktoré potom majú presvedčiť rodičov o kúpe. V budúcnosti by už nemali byť možné najrôznejšie predajné akcie, na ktorých sa vzbudzuje dojem, že z nich nie je možné odísť bez podpisu kúpnej zmluvy. Často sú tu terčom napríklad dôchodcovia, ktorí zareagujú na lákavú ponuku spojenú s lacným výletom.
Rezort hospodárstva, pod ktorý patrí Slovenská obchodná inšpekcia, túto smernicu víta, pretože zvýši ochranu spotrebiteľov. "Bude to znamenať oveľa vyššiu kultúru medzi obchodnými spoločnosťami a kupujúcimi," uviedol hovorca ministerstva Maroš Havran. Na druhej strane Miroslav Tulák zo Združenia slovenských spotrebiteľov považuje novú legislatívu iba za malý krôčik k zvyšovaniu ochrany spotrebiteľov. "Musí sa zvýšiť aj vymáhateľnosť práva, pretože len samotný zákon nič nevyrieši. V neposlednom rade aj kupujúci by mali byť obozretnejší a mali by pristupovať k obchodníkom oveľa opatrnejšie," upozorňuje Tulák.
Aj slovenskí obchodníci sa stavajú k smernici pozitívne. "Vítame krok Európskej únie, nakoľko sa riešia základné vzťahy na jednotnom 450-miliónovom trhu medzi predajcami a kupujúcimi," vyhlásil prezident Zväzu obchodu Pavol Konštiak.
Nebude to okamžite
Smernica zakazujúca nečestné obchodné praktiky bola prijatá po niekoľkoročnej diskusii a upravuje iba vzťahy medzi podnikateľmi a spotrebiteľmi, nie medzi podnikateľmi navzájom. Definitívne ju bude musieť ešte potvrdiť Rada ministrov, ktorá však už dala najavo, že tak urobí. V priebehu niekoľkých mesiacov by teda mala vstúpiť do platnosti. Potom budú mať členské štáty dva a pol roka na to, aby ju zapracovali do svojich legislatív. Aj keď nikto z kompetentných nevedel povedať, kedy by právna úprava mala začať platiť na Slovensku, Kozlík očakáva, že by sa tak mohlo stať v priebehu jedného roka od schválenia Radou ministrov.Ktoré praktiky budú zakázané
* zasielanie nevyžiadaného tovaru
* vábivá reklama
* pyramídové hry a zasielanie nevyžiadaných ponúk
* reklama zameraná na deti
* predajné akcie, na ktorých sa vzbudzuje dojem, že zákazník nemôže odísť bez podpisu kúpnej zmluvy
* reklamy, ktoré uvádzajú výhru v prípade kúpy nejakého tovaru
Zdroj: EP

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 21:37