StoryEditor

Slovenská podnikateľka so sviečkami: Bez pandémie by som podnikať nezačala

23.12.2021, 23:00
V arabskej kultúre je myrha nad zlato, tak prečo nepoužívať jej liečivé účinky aj u nás, vysvetľuje Bronislava Suchá dôvod, pre ktorý založila značku MMP.

Sviečky sú úzkoprofilovým tovarom. Ako sa človek rozhodne podnikať práve s týmto produktom?
Bola som na dovolenke v Ománe a stretla som sa tam prvýkrát s myrhou. Práve sa začala pandémia a dozvedela som sa, že myrha má 99-percentný antivírusový účinok. Rozmýšľala som nad tým, ako ju využiť aj u nás. Chcela som ponúknuť niečo iné ako chemické dezinfekcie, keďže sama inklinujem k prírodným výrobkom. Nedokázala som si však predstaviť, že by sme si v našom kultúrnom prostredí zapaľovali doma drevené uhlíky myrhy. Mne osobne to nevoňalo, jej vôňa je „chrámová“ a nie každý na ňu dobre reaguje. Tak som sa rozhodla využiť ju, ale v inej podobe.

V akej?
V olejovej. Stačí vylisovať kvapalinu zo stromu a zakomponovať ju do sviečok. V našej kultúre ide totiž o obľúbený produkt. Vypaľovaním oleja sa účinky myrhy znásobujú.

Keby nebola koronakríza, asi by ste s týmto biznisom nezačali?
Asi nie, lebo na podnikanie ma inšpirovala práve myrha. Keď som bola vtedy v Ománe, roztrhla som si meniskus. A lekár, ktorý ma ošetroval, mi veľa rozprával o myrhe a jej účinkoch. Takisto aj cestovná delegátka. U nich sa používa pri rôznych ochoreniach, napríklad pri kašľoch či prechladnutí. Tamojší obyvatelia zvyknú vydymovať priestory, aby bojovali proti vírusom. Takto aj redukujú riziko civilizačných chorôb.

Nebáli ste sa toho, že by Slováci odmietli takúto „exotickú“ novinku?

Nie, lebo myrha je jedným z darov troch kráľov s kadidlom a so zlatom. Náš národ je veriaci a poznáme tieto vône. Základnými zložkami všetkých druhov sviečok sú myrhový a kadidlový olej. Ten má tiež bohaté liečivé účinky. Slováci majú duchovne k tomu blízko a veľa ľudí inklinuje k prírodným výrobkom a starým medicínskym liečivám. Už nechcú toľko chemických prípravkov a liekov.

Takže spájate arabský a slovenský svet?
Áno, myrha tam rastie, no bola používaná aj v katolíckom svete. Tak prečo nepoužívať niečo u nás, čo je inde už roky overené. V arabskej kultúre je myrha nad zlato.

Nie je ďalšie nebezpečenstvo to, že je trh so sviečkami už saturovaný? Neobávali ste sa, že nedokážete preraziť?
Nie. Samozrejme, že na začiatku neviete, do čoho idete. No veľa som si o surovinách, ktoré chcem používať, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-03-08 07:49:53 - Feat.: - Title: Slovenka vyrába produkt, ktorý čistí prostredie od vírusov. Nápad dostala v Ománe 02 - Modified: 2020-05-08 11:56:22 - Feat.: - Title: Slovenka vytvorila dokonalú sviečku, ktorej plamene horia u pápeža či speváčky Adele 03 - Modified: 2019-11-19 19:55:09 - Feat.: - Title: Milujete sviečky? Prečítajte si, ktorá farba vám do života pritiahne lásku a ktorá úspech! 04 - Modified: 2019-06-13 12:31:52 - Feat.: - Title: Toto sú tichí zabijaci v domácnosti: Máte ich doma aj vy? 05 - Modified: 2019-05-06 10:37:49 - Feat.: - Title: Zbožňujete večere pri sviečkach? Pozor! Toxické výpary vám môžu uškodiť podobne ako cigarety
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 19:01