StoryEditor

Rast miezd predbehol produktivitu

09.03.2006, 23:00

Vysoký ekonomický rast prináša ovocie aj pre domácnosti. Mzdy opäť rástli. Priemerná nominálna mzda prelomila v poslednom štvrťroku minulého roka hranicu 19-tisíc korún. Oproti zime roku 2004 tak boli slovenské peňaženky bohatšie o pol druha tisíca korún. Podľa generálneho riaditeľa sekcie národných účtov a cien na Štatistickom úrade Pavla Baláža je to spôsobené hlavne tým, že firmy vyprodukovali vyššie zisky ako v roku 2004 a mohli tak poskytnúť vyššie mzdy. Za celý minulý rok bola priemerná mzda 17 274 korún. Štatistický úrad predpokladá, že v prvom polroku tohto roka zarobia (v nominálnych číslach) Slováci v priemere 17 660 korún za mesiac.

Nižšia produktivita = problém
Súčasný vyšší rast miezd ako produktivity môže mať negatívny dosah na ekonomiku krajiny. Reálne mzdy vzrástli z 2,5 percenta na 6,3 percenta a produktivita sa, naopak, znížila z 5,2 percenta na 3,7 percenta. "Z hľadiska dlhodobej udržateľnosti to nie je pozitívny trend," myslí si analytik Ľudovej banky Mário Blaščák. Podľa Baláža tento nepomer je spôsobený tým, že práve v novembri a decembri automobilky prijali najviac ľudí, spolu vyše 500 nových pracovníkov, ktorí však zatiaľ nič neprodukovali. Predpokladá preto, že tento trend bude krátkodobý. Ak by mzdy aj naďalej rástli rýchlejšie oproti produktivite práce, malo by to negatívny vplyv na konkurencieschopnosť domácich výrobcov a makroekonomickú stabilitu.

České mzdy rastú pomalšie
Naopak, hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne Juraj Kotian považuje výraznejší rast miezd za pozitívny jav. V minulosti totiž rast miezd výrazne zaostával, je preto podľa neho logické, že dochádza k dobiehaniu miezd za produktivitou. "Stále máme náklady na mzdy spomedzi nových členských krajín EÚ druhé najnižšie, takže aj ich prípadný rýchlejší rast by neeliminoval konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky úplne," myslí si Kotian.
Naproti tomu v Česku nezaznamenali taký významný rast miezd, iba 3,5 percenta (za posledný štvrťrok to bolo 20 841 Kč, za celý minulý rok 19 030 Kč), čím výrazne zaostali za rastom produktivity práce. Podľa českého Štatistického úradu je to najnižší rast mzdy od roku 2000.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 09:53