StoryEditor

Inovatívne firmy dostanú vyššiu štátnu pomoc

24.04.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Malé a stredné podniky v krajinách Európskej únie, ktoré investujú do výskumu a vývoja, budú môcť čerpať štátnu podporu vo výške 1,5 milióna eur na rozbeh svojho podnikania, čo je v porovnaní so súčasnosťou 50-percentný nárast. Umožní im to nový, miernejší schvaľovací systém zo strany únie.
"Môžete, a myslím si, že by ste aj mali, investovať do výskumu a vývoja, inovácií a rizikového kapitálu väčšie percento z celkového rozpočtu štátnej pomoci," vyhlásila eurokomisárka pre hospodársku súťaž Neelie Kroesová, ktorá návrh predložila, na stretnutí ministrov pre hospodársku súťaž.
Pomoc malým a stredným podnikom sa stala hlavným cieľom politiky Európskej komisie, keďže väčšina podnikov v únii spadá do tejto kategórie a najväčšou mierou sa podieľa na tvorbe nových pracovných miest. Nové pravidlá poskytovania pomoci pomôžu novej kategórii experimentálneho vývoja, pričom viac stimulov bude smerovať do spoločného výskumu. Súčasťou nových pravidiel bude pomoc inovatívnym začiatočníkom a pomoc malým a stredným podnikom v oblasti poradenských a podporných služieb, ako aj v oblasti získavania kvalifikovaného personálu. Rovnako bude existovať podpora takzvaných inovatívnych skupín, s pomocou ktorých budú firmy, univerzity a iné inštitúcie spolupracovať v danom regióne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. máj 2024 12:17