StoryEditor

Právna analýza ukáže, či zažalujeme Európsku komisiu

23.11.2005, 23:00
Slovensko nechce ustúpiť Európskej komisii, ktorá žiada dodatočné zníženie výšky národnej emisnej kvóty skleníkových plynov v rokoch 2005 až 2007 o pol druha milióna ton. Rezort životného prostredia dal preto vypracovať právnu analýzu riešenia tohto sporu.

Slovensko nechce ustúpiť Európskej komisie, ktorá žiada dodatočné zníženie výšky národnej emisnej kvóty skleníkových plynov v rokoch 2005 až 2007 o pol druha milióna ton. Rezort životného prostredia dal preto vypracovať právnu analýzu riešenia tohto sporu. Mala by odpovedať aj na úspešnosť prípadného napadnutia požiadavky na Európskom súdnom dvore.
"Právnici nám svoj názor už neoficiálne povedali, ale konečnú analýzu dostaneme o niekoľko dní," uviedla pre HN Gabriela Fischerová z ministerstva životného prostredia. Komisia svoju požiadavku odôvodňuje tvrdením, že po prijatí národného alokačného plánu v októbri 2004, viaceré podniky vypúšťajúce skleníkové plyny, zanikli. Preto chce Slovensku z emisnej kvóty ešte ubrať.
Už sme dosť ustupovali
Komisia informovala rezort životného prostredia, že podniky na Slovensku by mali mať v rokoch 2005 až 2007 k dispozícii 90 miliónov ton emisií, hoci v októbri 2004 rozhodla o pridelení 91,5 milióna ton. Ale aj to už bolo o 14 percent menej ako pôvodne žiadalo ministerstvo. "Už sme dosť ustupovali. Ďalšie zníženie by mohlo byť pre naše podniky neúnosné," zdôrazňuje Fischerová.
Na zníženie limitov oxidu uhoľnatého komisia nemá dôvod, keďže Slovensko plní požiadavky Kjótskeho protokolu na redukciu vypúšťania skleníkových plynov. "Či má komisia právo na dotačné zníženie národného limitu alebo nie, je právny problém," dodáva minister životného prostredia László Miklós.
"Oprávnene trváme na kvóte podľa rozhodnutia komisie z októbra 2004," pripomína slovenský europoslanec Peter Baco. Podľa neho všetky rozhodnutia robí komisia ku konkrétnemu dátumu, preto nie je možné pôvodné rozhodnutia korigovať.
Šanca existuje
Zástupca Slovenska pred súdmi Európskeho spoločenstva, ktorý pripravuje alternatívy právneho postupu, sa zatiaľ nechce vyjadrovať. "Nebudem o tom hovoriť, lebo sa pripravuje rokovanie s Európskou komisiou a nerád by som odkryl karty," pripomína.
Procházka však pripustil, že Slovensko môže obhájiť svoju pozíciu. Podľa analýzy spoločnosti U.S. Steel Košice, právo Európskej únie nepovoľuje dodatočné zmeny. Tento podnik, ktorý je u nás najväčším producentom skleníkových plynov, už zažaloval komisiu, ako aj ministerstvo životného prostredia. Rezort mu totiž po prvom rozhodnutí komisie o znížení národného limitu emisnej kvóty, zredukoval jeho kvótu emisií.
Limity emisií ovplyvnia HDP
Tak ako Slovensku, ani Európskej komisii súčasná situácia nevyhovuje. Ak sa totiž nevyrieši problém emisných kvót, podniky nebudú môcť so skleníkovými plynmi obchodovať. "Od obchodovania s emisiami si komisia sľubuje ich celkové zníženie. Keď tento systém nebude v Európe dobre fungovať, tak je to aj pre komisiu veľmi nepríjemné," upozorňuje Fischerová.
Zneistení investori
Reakcie podnikov na požiadavku Európskej komisie dodatočne znížiť národnú emisnú kvótu, sú rôzne. Podľa informácií ministerstva životného prostredia, časť firiem sa prikláňa k názoru, že požiadavku komisie nesmie Slovensko prijať. Iné firmy zasa chcú, aby sa urýchlene spustil register emisných kvót, bez ktorého sa nedá s emisiami obchodovať. To sa však dá len v prípade, ak by Slovensko súhlasilo s požiadavkou komisie. Keďže nie je funkčný register, firmy nemôžu obchodovať s emisiami, a tak získavať finančné prostriedky. To brzdí ich investície a rozvoj. Niektoré nemajú z čoho platiť realizáciu svojich rozvojových plánov, lebo počítali s financiami za predaj emisií. Ak chcú napriek tomu investovať, musia si brať úvery, čo ich plány predražuje. Táto situácia zneistila aj firmy, ktoré sa chcú na Slovensku usadiť a podnikať.

01 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tatra banka so ziskom 2,5 miliardy Sk 02 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Premiér podpísal
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 23:11