StoryEditor

Jozef Bíreš: Obchodníci nás majú po krk, ale bez kontroly byť nemôžu

06.12.2005, 23:00
Už niekoľko týždňov intenzívne kontrolujete kvalitu mäsa a mäsových výrobkov v obchodných reťazcoch. Aké sú vaše doterajšie zistenia?

Už niekoľko týždňov intenzívne kontrolujete kvalitu mäsa a mäsových výrobkov v obchodných reťazcoch. Aké sú vaše doterajšie zistenia?
- Po troch mesiacoch cielených kontrol sa obchodníci výrazne zlepšili. Napriek tomu si myslím, že bez kontrol nemôžu byť. Väčšina potravín, až na výnimky, totiž prichádza do predajní v poriadku, ale tam sa s nimi často nevhodne manipuluje. Niektorí obchodníci stále špekulujú, ako by zákazníkov oklamali. Naďalej nachádzame hrubé prehrešky v hygiene potravinárskych prevádzok.

Napríklad?
- Nedávno sme vo zvolenskej Hypernove zistili veľké nedostatky v pekárskej výrobe. Večerná zmena nevyčistila stroje a na druhý deň sa na nich pokračovalo v práci. Na porciovanom a zabalenom syre nebolo uvedené, že takýto výrobok sa musí spotrebovať do 48 hodín.

Vaši kontrolóri v hypermarketoch zistili, že tam nedovolene prebaľovali mäso, menili dátum jeho spotreby a ďalšie prehrešky. Poškodili si tým obchodníci svoje meno?
- Veľa obchodníkov si uvedomilo, že u zákazníka prehrávajú. Napríklad v malých bratislavských mäsiarstvach, na ktoré sa už takmer zabudlo, stoja dnes ľudia v rade na čerstvý tovar. Obchodné reťazce majú čo robiť, aby znovu získali dôveru spotrebiteľov.
Nedávno nás navštívili predstavitelia Tesca. Hovorili sme aj o našich zisteniach.

Nenamietali proti nim?
- Absolútne nie. Naopak. Predložili zoznam opatrení na zlepšenie situácie, aby sa nedostatky v týchto obchodoch na Slovensku už nevyskytovali.

Prišli za vami v súvislosti s výsledkami týchto kontrol?
- Aj preto. Zistili, že prevádzky porušovali pravidlá obchodnej kultúry.

Priznali nedostatky, ktoré našli vaši inšpektori?
- Áno, ale o mnohých nečestných praktikách hypermarketov vrcholný manažment Tesca nevedel. Zodpovedný je za ne nižší manažment. Robil to kvôli ekonomike obchodu.

Rozprávali ste sa o opatreniach, ako dosiahnuť nápravu?
- Spomínali napríklad prebaľovanie mäsa. My sme ich informovali, za akých podmienok a kde sa môže mäso prebaľovať. Ak obchody nemajú na to schválenú prevádzku, nemôžu to robiť. V niektorých mäso prebaľovali bez povolenia. Keď sa výrobky po lehote spotreby dostanú do vymedzeného skladu, môžu sa dať už len do kafilérií a nie späť na pult. Týka sa to nielen mäsa, ale napríklad aj mliečnych výrobkov.

Existuje na takéto potraviny nejaká výnimka?
- Napríklad majiteľom psov môžeme vydať povolenie, aby im z obchodu vydali tovar po záruke. Hoci je po záruke, nesmie byť pokazený. Skazená potravina sa nemôže dať ani psovi.

Prečo neboli niektoré obchody dočasne zatvorené?
- Niektoré boli. Napríklad tie, kde inšpektori našli trus hlodavcov, alebo ak v nich lietali vrabce. Trus objavili napríklad v trenčianskej Bille. Obchod sa musel deratizovať.

Európske štáty nemajú v tomto jednotnú legislatívu. Sú naše predpisy dosť prísne?
- Niektorí obchodníci hovoria, že nás už majú po krk. Často sú to aj naši výrobcovia potravín, ktorí utrúsia poznámku, aby sme sa išli pozrieť, ako to vyzerá vo vyspelejších štátoch únie. Čudujú sa, že chceme byť lepší ako oni. Ja im však hovorím: Od januára začnú platiť v Európskej únii nové hygienické predpisy. Aspoň budete na ne pripravení.
Výsledkom našej práce je, že v posledných desiatich rokoch neboli na Slovensku potravinové škandály. V iných európskych štátoch ich mali s dioxínmi, slintačkou a krívačkou a predtým s epidémiou choroby šialených kráv.

Organizácia Greenpeace uverejnila správu, že v mäse kaprov zistila nebezpečné chemikálie - ftaláty. Začali ste kapry analyzovať. Prečo?
- Analýza rýb na ftaláty je nad rámec európskej legislatívy. Prikázal som to však preto, že 12. decembra sa stretnú riaditelia veterinárnych služieb Európskej únie. Chcem im predložiť návrh, aby Európska komisia začala pripravovať legislatívu o prítomnosti ftalátov v potravinách. Zatiaľ existuje len na ftaláty v alkohole a zelenine.

Neobávate sa, že vaše rozbory potvrdia zistenie Greenpeace a ľudia si na Vianoce kapry nekúpia?
- Ftaláty v potravinách sú výzvou. Mali by sa nimi zaoberať výskumníci aj zdravotníci. Nech povedia, aká denná dávka je pre človeka riziková. Naše analýzy majú slúžiť na zintenzívnenie výskumu. Ryba však nie je rizikovou potravinou. Vo fóliách balená zelenina, ovocie a mäso môžu obsahovať viac ftalátov ako rybacie mäso.

Na Slovensko prišli ruskí potravinoví inšpektori. Čo zisťujú?
- Robia audit našich potravinárskych podnikov, ktoré chcú obchodovať s Ruskou federáciou. Rusko totiž celkom neakceptuje európsku legislatívu. Ak chcú štáty únie s Ruskom obchodovať, musia prejsť jeho auditom. Túto zásadu majú aj iné štáty. Nedávno boli u nás americkí inšpektori a prídu aj kórejskí.

Prečo ruskí kontrolóri preverujú naše firmy? Nedôverujú im? Veď fungujú podľa prísnych európskych predpisov.
- Existujú rozdiely medzi európskou a ruskou legislatívou. Ruskí experti kladú veľký dôraz na zdravie zvierat. Napríklad: ak je v niektorej oblasti Európskej únie ohnisko moru ošípaných, tak Ruská federácia povie, že žiadnu ošípanú z únie nedovezie. Európska legislatíva je iná. Hovorí, že ak je na niektorom mieste mor, tak ošípané sa nemôžu vyvážať len z postihnutej lokality.
V Rusku si potrpia aj na pôvod základných potravín. Napríklad mäsa, ktoré ide na ďalšie spracovanie. Nechcú, aby sa k nim zo zahraničia dostali mäsové výrobky, ktoré boli pripravené z mäsa pochádzajúceho z iného štátu.

Práve tento problém je medzi Ruskom a Poľskom...
- Rusi od júna hovorili Poliakom: Dajte si pozor na falšovanie certifikátov. Deklarujete, že mäsový výrobok je z Poľska, ale my vieme, že mäso bolo dovezené z inej krajiny. Rusi na to upozorňovali, ale Poliaci s tým nič neurobili. Preto stopli dovoz.

Dôvody sú len odborné?
- Hlavne odborné, ale aj iné. Slovensko tiež hľadá možnosti, ako sa brániť veľkému dovozu potravín. Pri globalizovanom obchode však nemáme mechanizmus zastaviť ho. Rusi si povedali, že budú robiť všetko pre to, aby kvôli zdravotným dôvodom bol export potravín z Európskej únie do Ruskej federácie čo najnižší.

Pred niekoľkými rokmi sa hovorilo, že do Ruska sa dá vyviezť čokoľvek...
- Situácia sa zmenila. Rusi síce veľa dovážajú, ale tovar si vyberajú. Pri nedávnej návšteve Ruska sme vo vitríne jedného obchodu videli 80 druhov trvanlivých salám. To na Slovensku nenájdete. Len asi dva druhy z nich pritom boli ruské.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 07:40