StoryEditor

Provideri ponúknu vyššie ceny

27.03.2006, 00:00
Firmy, ktoré sa plánujú zapojiť do štátneho projektu Internet pre vzdelanie, sa vo väčšine prípadov rozhodli ponúknuť produkty na hornej hranici cenového intervalu, ktorý stanovujú podmienky podpory. Ministerstvo dopravy totiž prispeje 234 korunami mesačne počas dvojročného obdobia iba na takú službu, ktorej konečná cenníková cena je 260 až 734 korún mesačne. Dotovaný internet tak vyjde najčastejšie na približne päťsto korún.
Firmy, ktoré sa plánujú zapojiť do štátneho projektu Internet pre vzdelanie, sa rozhodli ponúknuť najmä produkty na hornej hranici cenového intervalu stanoveného v podmienkach podpory. Ministerstvo dopravy prispeje 234 korunami mesačne počas dvojročného obdobia iba na takú službu, ktorej konečná cenníková cena je 260 až 734 korún mesačne.
Projekt sa spúšťa od apríla, viacerí však už majú produkty pripravené. V ich rámci dotovaný internet vyjde najčastejšie približne na päťsto korún. K dispozícii budú aj lacnejšie produkty, ale také, kde by zákazník zaplatil napríklad šesť korún mesačne, k dispozícii zatiaľ nie sú.
Keďže počet dotovaných prípojok je obmedzený na päťtisíc v každom kraji, viaceré telekomunikačné spoločnosti už začali svojim klientom ponúkať registráciu. Z najväčších ide o Slovak Telekom, Slovanet a WiMAX telecom. Na základe poradia týchto registrácií by mali od 1. apríla, keď bude projekt spustený, vybavovať jednotlivé žiadosti.
Slovak Telekom ponúkne dva špeciálne programy: dátovo obmedzený internet Pohoda Študent a neobmedzený, ale pomalší internet Maxi Študent. Oba stoja 733 korún aj s DPH a zákazník tak po zohľadnení dotácie zaplatí 499 korún mesačne. Podobnú stratégiu ako Slovak Telekom zvolila napríklad GTS Nextra či WiMax Telecom. Slovanet stavil na "internet zadarmo", klient teda zaplatí za službu cenu DSL prípojky. O akú sumu pôjde, však spoločnosť nespresnila.
Do projektu sa zatiaľ prihlásilo takmer 60 poskytovateľov internetového pripojenia. Koľkí z nich nakoniec zmluvy s ministerstvom dopravy podpísali, by mohlo byť známe už v priebehu dnešného dňa. Podľa člena správnej rady projektu Internet pre vzdelanie Petra Papanka, by totiž ministerstvo malo podpísane zmluvy dostať začiatkom tohto týždňa. Následne pripraví aj internetovú stránku, na ktorej chce ponúknuť prehľad podporovaných produktov.

Ponuka produktov v rámci projektu Internet pre vzdelanie
Operátor / Program Predplatené dáta Cena po zohľadnení dotácie Cena za dáta nad limit
Slovak Telekom / Internet Pohoda Študent 2 000 MB 499 Sk 0,48 Sk Sk za 1 MB
Slovak Telekom / Internet Maxi Študent neobmedzené (1) 499 Sk bez limitu
WiMAX Telecom / NAJ 3 GB 266 Sk 0,36 Sk za 1 MB
WiMAX Telecom / VIAC 5 GB 466 Sk 0,36 Sk za 1 MB
T-Mobile / Rýchly internet 2 2 GB 475 Sk 356,80 Sk za 1 GB
Nextra / ADSL Študent 1.5 1,5 GB 365 Sk 0,48 Sk za 1 MB
Nextra / ADSL Študent 3 3 GB 495 Sk 0,42 Sk za 1 MB
Zdroj: operátori
- ceny sú uvedené vrátane DPH a platia pri 24-mesačnej viazanosti zmluvy
- porovnanie zahŕňa vybrané produkty, celá ponuka operátorov je širšia
(1) V prípade programu sa budú využívať princípy tzv. Zásad korektného používania služby. Využívanie peer-to-peer sietí bude možné každý deň len v čase od 23.00 hod. do 07.00 hod s rýchlosťou prenosu dát smerom k účastníkovi 16 Kbit/s.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 20:09