StoryEditor

Telefónica začne koncom roka

11.08.2006, 00:00
Autor:
SITASITA
Spoločnosť Telefónica O2 Slovakia, ktorá zvíťazila v tendri na tretieho mobilného operátora, očakáva, že by mohla začať prevádzku v poslednom štvrťroku 2006. Táto prevádzka, ktorá by mala pokryť 95 % populácie, by však bola založená na národnom roamingu, teda na dohodách s existujúcimi slovenskými mobilnými operátormi.

Spoločnosť Telefónica O2 Slovakia, ktorá zvíťazila v tendri na tretieho mobilného operátora, očakáva, že by mohla začať prevádzku v poslednom štvrťroku 2006. Táto prevádzka, ktorá by mala pokryť 95 % populácie, by však bola založená na národnom roamingu, teda na dohodách s existujúcimi slovenskými mobilnými operátormi. Komerčný začiatok prevádzky vlastnej siete plánuje až o desať mesiacov po získaní povolenia, tento termín však ešte môže byť ovplyvnený viacerými faktormi. Vyplýva to z materiálov, ktoré sa agentúre SITA podarilo získať zo zdroja blízkeho výberovej komisii.
Medzi faktory, ktoré by mohli 10-mesačný termín začatia prevádzky siete ovplyvniť, Telefónica vo svojej ponuke zaradila dostupnosť národného roamingu alebo podporu Telekomunikačného úradu SR. Zámerom firmy je ďalej pokryť vlastnou sieťou do jedného roka 12 percent populácie, do dvoch rokov by to malo byť 45 percent. Hovorca materskej firmy Telefónica O2 Czech Republic Martin Žabka odmietol tieto informácie komentovať až do získania povolenia od Telekomunikačného úradu. "Služby aj termíny, ktoré uviedli uchádzači v ponukách, budú premietnuté do povolenia vydávaného úradom," povedal hovorca úradu Roman Vavro.
Na rýchlejšie budovanie siete sa podľa ponúk zaväzovali záujemcovia, ktorí v tendri neuspeli. Rakúsky mobilkom chcel komerčnú prevádzku vlastnej siete začať do šiestich mesiacov, zároveň s pokrytím väčšiny populácie národným roamingom. Do jedného roka chcel pokryť vlastnou sieťou 46 percent a do štyroch rokov 93 percent populácie. Potvrdila to hovorkyňa koncernu Telekom Austria Gruppe a hovorkyňa mobilkom austria Elisabeth Mattes. Termín začatia prevádzky vlastnej siete do šiestich mesiacov uviedol vo svojej ponuke aj ďalší účastník tendra, konzorcium B Four. Tento záujemca chcel v prvom roku prevádzky pokryť vlastnou sieťou v kombinácii s národným roamingom 85 percent populácie. V prvom roku mal pritom v pláne vlastnou sieťou pokryť 20 percent populácie a do troch rokov až 95 percent populácie, potvrdilo konzorcium B Four, ktoré vytvorili česká firma Radiokomunikace a slovensko-česká investičná spoločnosť Penta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 06:56