StoryEditor

Na Slovensku už vyrobíme takmer celé auto

05.04.2006, 00:00
Na Slovensku sa vyrábajú takmer všetky komponenty, z ktorých sa montuje auto. Svoje závody tu totiž má vyše 170 dodávateľov automobilového priemyslu, ktorí vyrábajú všetko okrem motorov a náprav.
Na Slovensku sa vyrábajú takmer všetky komponenty, z ktorých sa montuje auto. Svoje závody tu totiž má vyše 170 dodávateľov automobilového priemyslu, ktorí vyrábajú všetko, okrem motorov a náprav. Dôvodom je náročnosť ich produkcie "pri týchto komponentoch ide o sofistikovanú výrobu, kde je aj najväčší podiel pridanej hodnoty. Tú si automobilky udržiavajú väčšinou v domovských krajinách," vysvetlil generálny sekretár Zväzu priemyslu Štefan Lendár.

Budúcnosťou sú dodávatelia
Podľa odborníkov jedine dodávatelia sú schopní zabezpečiť ďalší rozvoj automobilového priemyslu u nás. Do regiónu strednej Európy sa totiž neočakáva príchod ďalších automobiliek. Aj prezident Zväzu automobilového priemyslu Jozef Uhrík tvrdí, že podiel výroby dodávateľov na celkovej produkcii automobilového sektoru bude narastať. Kým v roku 2004 tvorili výrobcovia komponentov 45 percent z celkového obratu tohto priemyslu, vlani to bolo už vyše 48 percent.

Práca pre 200-tisíc ľudí
Pokiaľ systém vzdelávania na Slovensku zabezpečí dostatočný počet kvalifikovaných pracovníkov, ktorí budú spĺňať požiadavky praxe, môže v automobilovom priemysle pracovať v budúcnosti až 200-tisíc ľudí. Lednár ako príklad uviedol susedné Rakúsko, kde sa ročne vyrobí zhruba 50-tisíc automobilov, pričom v celom sektore pracuje viac ako 180-tisíc zamestnancov. Je presvedčený, že zahraniční výrobcovia komponentov budú presúvať svoje závody do regiónu strednej Európy kvôli udržaniu nákladov a konkurencieschopnosti. Navyše aj v starých krajinách EÚ začínajú pociťovať nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a na rozdiel od automobiliek presúvajú do zahraničia aj svoje výskumno-vývojové základne. "Pokiaľ by sa naplnil optimistický scenár, tak dodávateľom nebudú stačiť ani slovenské ľudské zdroje, čo si vyžaduje pripraviť aj dobrú migračnú politiku," tvrdí Lednár.

Hlavne na západe
Lokality dodávateľskej siete sú u nás nerovnomerne rozložené. Najviac výrobcov komponentov je sústredených na území západného Slovenska. Ide predovšetkým o oblasť Bratislavy, Trnavy, Považia a Žiliny. "Ich hustota je tu rovnaká ako napríklad v oblastiach Hannoveru, Milána alebo Paríža, ktoré sú považované za európske centrá automobilizmu," dodal Uhrík. Najväčší podiel majú u nás firmy vyrábajúce káblové zväzky, ktorých je celkovo na Slovensku jedenásť. Významné zastúpenie majú aj podniky orientujúce sa na prevodovky, spojky, poťahy, textílie a ďalšie interiérové komponenty.

Automobilový priemysel 
 

Počet vyrobených áut

Počet zamestnancov

Slovensko 218 000 58 000
Česko 600 000 130 000
Rakúsko 50 000 180 000
Zdroj: ZAP SR, SAP ČR


kliknite pre zväčšenie

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 19:03