StoryEditor

Ivanov: Rusko bude v roku 2020 patriť k 5 najväčším ekonomikám na svete

10.06.2007, 19:04
Autor:
TASRTASR

Ruskí politici a šéfovia medzinárodných koncernov vyzdvihli na 11. Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade rastové vyhliadky Ruska. Naša krajina bude v roku 2020 patriť k 5 najväčším ekonomikám na svete, vyhlásil podpredseda ruskej vlády Sergej Ivanov v sobotu na ekonomickom fóre. Rusko zároveň prekoná svoju veľkú závislosť od vývozu nerastných surovín.

Vo svojom vstúpení sa Ivanov očividne usiloval rozptýliť obavy z investičnej neistoty v Rusku. "Často od našich západných susedov počúvame, že Rusko sa rozhodlo ísť iným smerom," uviedol Ivanov, ktorého považujú za možného nástupcu prezidenta Vladimira Putina po voľbách v marci 2008. "Rusko však zostane časťou európskej civilizácie."

Pred investíciami v Rusku varovala podľa správ v médiách britská vláda. Objavilo sa tam medzičasom "viac náznakov rizík pre zahraničných investorov". Najskôr britsko-holandský ropný koncern Shell pod tlakom ruských úradov preniesol svoj väčšinový podiel v projekte ťažby ropy a zemného plynu na ruskom ostrove Sachalin v Tichom oceáne na ruského producenta plynu Gazprom. Rusko-britskému energetickému koncernu TNK-BP hrozí odňatie licencie na ťažbu na sibírskom plynovom poli Kovykta.

Ivanov ďalej uviedol, že ťažiskami ďalšieho hospodárskeho rozvoja Ruska budú atómový a vesmírny priemysel, ako aj výroba lietadiel a lodí. V týchto odvetviach vláda spojila množstvo podnikov do štátnych holdingov. "To neznamená, že sa vraciame späť do minulosti, ale že vytvárame konkurencieschopné verejné spoločnosti," vysvetlil Ivanov.

Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder sa vyslovil za užšiu spoluprácu medzi Nemeckom a Ruskom v oblasti energetiky. Je to šanca, ktorá sa nesmie prepásť, uviedol Schröder. Rusko dnes nie je žiadny slabý partner, ale sebavedomý štát. Z toho bude Európa profitovať. Schröder je predsedom dozornej rady spoločnosti Nord Stream, ktorá bude prevádzkovateľom plánovaného baltského ropovodu z Ruska do Nemecka.

Na trojdňovom ekonomickom fóre očakávajú okrem ruského prezidenta Putina a šéfa Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Pascala Lamyho najvyšších predstaviteľov medzinárodných koncernov.

Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 15:57