StoryEditor

Najviac peňazí skončí na strednom Slovensku

06.06.2006, 00:00
najbližších troch rokoch sa má na Slovensku začať stavať vyše 400 verejných projektov, na ktoré sa do roku 2013 minie takmer 360 miliárd korún. Z toho na takmer 300 stavieb prispeje Európska únia 230 miliardami korún. Pre roky 2007 až 2009 ide asi o 60 miliárd korún z verejných zdrojov, viac ako polovicu poskytnú fondy EÚ.

V najbližších troch rokoch sa má na Slovensku začať stavať vyše 400 verejných projektov, na ktoré sa do roku 2013 minie takmer 360 miliárd korún. Z toho na takmer 300 stavieb prispeje Európska únia 230 miliardami korún. Pre roky 2007 až 2009 ide asi o 60 miliárd korún z verejných zdrojov, viac ako polovicu poskytnú fondy EÚ.
Najmenej dostane okolie Bratislavy, najviac stredné Slovensko. Vyplýva to z Rozvojového programu priorít verejných prác na roky 2007 až 2009, ktoré zostavilo ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja. Do zoznamu sa dostali len stavby s nákladmi nad 40 miliónov korún, pri ktorých je stav technickej prípravy minimálne na úrovni stavebného zámeru.
Na celkovú výšku investícií vplývajú predovšetkým dopravné a vodohospodárske stavby. Okrem diaľnic, rýchlostných ciest a železníc ide najmä o zásobovanie pitnou vodou a odkanalizovanie regiónov a obcí, kde žije viac ako dvetisíc obyvateľov.
Na projekty banskobystrického a žilinského kraja sa má použiť vyše 170 miliárd korún. Týkajú sa najmä diaľničných úsekov z Višňového do Turian a v okolí Svrčinovca, ale aj modernizácie železničnej trate Žilina -- Krásno nad Kysucou. Zásobovanie pitnou vodou sa vyrieši v Novohrade, Poltári a Lučenci.
Na projekty východného Slovenska je určených približne 87 miliárd korún. Pôjde najmä o zásobovanie pitnou vodou na Južnom Zemplíne a odkanalizovanie Trebišova, Michaloviec a Stariny. Z verejných zdrojov sa postaví aj výstavnícky komplex a nákupno-zábavné centrum v Spišskej Novej Vsi.
Na západnom Slovensku sa prestavia ešte menej ako na východe. Kanalizačný systém sa dobuduje v okresoch Trnava, Piešťany a Hlohovec, práve tak v Dunajskej Strede. Viaceré vodohospodárske stavby sa týkajú Gabčíkova, na cestách druhej triedy sa pripravuje obchvat Myjavy.
Projekty v bratislavskom kraji sa sústreďujú predovšetkým na Záhorie. Zásobovanie pitnou vodou a odkanalizovanie sa týka Malaciek a Kútov. V pláne je tiež protipovodňová ochrana Bratislavy. V hlavnom meste sa počíta so 16-miliardovými investíciami do MHD a mestskej diaľnice.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 03:22