StoryEditor

DPH pôjde dole, ešte sa nevie o koľko

28.07.2006, 00:00
Plnenie maastrichtských kritérií, zavedenie eura v roku 2009, podpora nízkopríjmových skupín cez dane či stop privatizácii strategických podnikov. To sú hlavné heslá hospodárskej politiky novej vlády. Tá sa vo svojom programovom vyhlásení zaväzuje udržať rast ekonomiky na úrovni vyššej ako päť percent ročne.

Plnenie maastrichtských kritérií, zavedenie eura v roku 2009, podpora nízkopríjmových skupín cez dane či stop privatizácii strategických podnikov. To sú hlavné heslá hospodárskej politiky novej vlády. Tá sa vo svojom programovom vyhlásení zaväzuje udržať rast ekonomiky na úrovni vyššej ako päť percent ročne. Vysoký ekonomický rast však podľa analytika ING Bank Jána Tótha nevytvorí dostatočný priestor na príliš veľa priorít. Zneisťujúco pôsobí podľa neho aj podmienka vlády, že cesta k euru "nemôže viesť cez obmedzovanie verejných výdavkov". "Nakoľko bude vláda viackrát vystavená situácii výberu splnenia deficitu verejných financií verzus zvyšovaniu výdavkov do rôznych oblastí, takáto podmienka de facto negarantuje bezpodmienečný vstup do eurozóny v roku 2009," myslí si Tóth. Programové vyhlásenie však nedáva príliš veľkú odpoveď na to, koľko budú vládu jej výdavky stáť. "Je cítiť tlak rezortných lobistických skupín v energetike, stavebníctve a v cestovnom ruchu," myslí si Tóth.
Vláda sa vo svojom programe okrem iného výslovne zaväzuje zastaviť privatizačné aktivity. Oproti predvolebným vyhláseniam a aj programom sa do programu vlády dostalo len málo úprav či korekcií daňového systému. "Pozitívna je snaha vlády ponechať rovnú daň, zjednotiť výber odvodov a daní, prioritne používať peniaze z privatizácie na zníženie štátneho dlhu a nezneužívať udeľovanie štátnych garancií," tvrdí analytik. Sľúbená nižšia sadzba DPH a zvýšenie nezdaniteľnej časti mzdy pre nízkopríjmové skupiny sa do programu dostali. Nižšiu DPH na lieky a zdravotné pomôcky sľubuje rezort zdravotníctva, úľavy pri nižších daňových sadzbách sa zaväzuje presadiť aj ministerstvo kultúry a výstavby. "Zníženie DPH nie je efektívnym nástrojom pre sociálnu politiku, limitovanie zníženia len na lieky, je však najlepším zo zlých riešení," tvrdí Tóth.

Priority vlády:
-- tempo hospodárskeho rastu nad päť percent hrubého domáceho produktu ročne
-- plniť parametre Maastrichtských kritérií na prechod na menu euro v roku 2009
-- znížiť daňové zaťaženie nízko a stredne príjmových skupín zvyšovaním nezdaniteľného základu
-- úprava jednotnej sadzby DPH vo vybraných komoditách (zdravotná oblasť vymedzuje lieky a zdravotné pomôcky)
-- presun výberu odvodov sociálneho poistenia na daňovú správu
-- vláda nebude pokračovať v privatizácii a v doprivatizácii majetku štátu v strategických podnikoch

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 02:18