StoryEditor

Na Slovákov striehne zdražovanie hypoték

14.02.2019, 17:00
Úrokové sadzby sa dvíhať budú, odborníci sa však nevedia zhodnúť kedy.

Ešte v novembri minulého roka UniCredit Bank ako prvá nepatrne zvýšila úrokové sadzby pri hypotékach o jednu desatinu percentuálneho bodu. K najmiernejšiemu zdražovanie pristúpili aj VÚB a Poštová banka. Paradoxne, UniCredit najnovšie ohlásila mierne zlacnenie. Aj to zreteľne ilustruje, aký neistý je vývoj na hypotekárnom trhu. So zdražovaním však klienti počítať musia.

Odborníci na bankovníctvo vývoju zatiaľ veľký význam nepripisujú. „Dá sa očakávať, že tieto snahy upraviť úrokové sadzby smerom hore budú pokračovať a banky sa budú snažiť upraviť ziskovosť na hypotékach,” hovorí Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas.

Podľa Ovčarika to spôsobuje najmä konkurencia a boj o trhové podiely. „Moje očakávania z pohľadu vývoja pre najbližšie mesiace sú stagnácia možno mierny rast v desatinách,“ predikuje šéf Finančného komapasu.

Niektorí odborníci tvrdia, že pri hypotékach platí pravidlo: Šťastie praje pripraveným. „Klienti bánk by sa mali pripraviť na zvyšovanie úrokových sadzieb. Nezáleží na tom, kedy k nemu príde, dôležité je byť na zvyšovanie pripravený,” hovorí Pavel Škriniar z Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity.

Okrem toho od júna začne platiť ďalšia fáza regulácii Národnej banky a odborníci očakávajú ochladenie záujmu o hypotéky zo strany klientov. Čo však bolo, aj samotným cieľom regulátora.

Zvýšenie a zníženie

UniCredit banka od tohto týždňa znížila v prípade päťročnej fixácie sadzbu o 0,1 desatinu percentuálneho bodu. „Koncom minulého roku banka len nepatrne zvýšila úrokové sadzby pre fixácie troch, štyroch, piatich a desiatich rokov o 0,1 percentuálneho bodu,“ tvrdí hovorkyňa Zuzana Ďuďáková.

To čo banka v novembri zvýšila, d...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-03 04:35:45 - Feat.: - Title: Od júna sa menia pravidlá pri raste splátok refinancovaných úverov. Čo bude po novom platiť? 02 - Modified: 2024-04-30 07:54:07 - Feat.: - Title: Banky na Slovensku aj po zavedení špeciálnej dane zvýšili čistý zisk, minulý rok bol v ráde miliárd 03 - Modified: 2024-04-29 12:47:01 - Feat.: - Title: Ako banky Západu zarábajú miliardy na biznise v Rusku 04 - Modified: 2024-04-25 14:42:20 - Feat.: - Title: Dlžníci viac ako refinancovanie využívajú zmenu podmienok existujúcich hypoték. Počet úverov rastie 05 - Modified: 2024-04-26 15:45:05 - Feat.: - Title: Dobré správy pre tých, ktorí chcú bývať. Tieto dve banky znížili úroky na hypotékach
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 18:17