StoryEditor

Ani zdraženie leteniek neznížilo ich predaj

19.04.2005, 00:00
Od prvého apríla sa zvýšili ceny leteniek. Aerolínie totiž zrušili provízie z predaja leteniek a zaviedli príplatok za ich vystavovanie, tzv. Ticket Service Charge. Predajcovia však napriek zdraženiu nepocítili pokles záujmu o leteckú prepravu.
Dokonca nárast dopytu
"Väčšinu klientely tvoria obchodní cestujúci a tí sa v konečnom dôsledku musia dostať do konkrétneho miesta, takže nejaké tisíckorunové zdraženie nemá na to vplyv," tvrdí Kružlicová. Podľa Liptákovej v medziročnom porovnaní zaznamenali dokonca zvýšený predaj leteniek. "Letecká doprava sa dostáva do popredia na úkor autobusovej, pretože ceny leteniek sú oproti roku 2003 aj napriek súčasnému zdraženiu nižšie," dodala.

Ako rástli ceny
Podľa produktovej manažérky cestovnej kancelárie CKM Martiny Liptákovej zdraženie sa pohybuje od 500 do 1 200 korún. Rozdiely sú v tom, či ide o nízkonákladového alebo klasického leteckého prepravcu a od celkovej vzdialenosti konkrétnej destinácie. Spiatočná letenka do Londýna sa tak dá v týchto dňoch kúpiť od približne 3 500 korún, do Dublinu od 6 000 korún a do New Yorku od 9 500 korún bez letiskových a palivových poplatkov. Podobne hovorí aj vedúca kancelárie Magic Travel Andrea Kružlicová. "Keďže leteckí prepravcovia nám zrušili provízie z predaja a začali si účtovať Ticket Service Charge, museli sme zvýšiť ceny leteniek od 1 000 do 1 400 korún," uviedla.
Slovenských predajcov hnevá skôr fakt, že Austrian Airlines ich rakúskym kolegom stále províziu vypláca. Práve preto niektorí zvažujú, či nebudú letenky kupovať v Rakúsku do konca tohto roka, dokedy Austrian Airlines nezrušia provízie aj tam. Hlavným argumentom leteckých spoločností je, že prostredníctvom elektronického predaja znižujú prevádzkové náklady, čo im umožňuje aj pri prudkom zdražení palív udržiavať ceny na prijateľnej úrovni v konkurencii nízkonákladových aerolínií.
S rastom cien u predajcov začína byť čoraz zaujímavejší nákup leteniek cez internet. Tak napríklad ČSA majú v Prahe manipulačný poplatok 800 českých korún, predaj cez internet však stojí 300 českých korún. Lufthansa si účtuje o 600 českých korún a Austrian Airlines o 300 slovenských menej pri predaji cez internet.

Marža stále zaujímavá
Napriek zrušeniu provízií predajcovia leteniek v súčasnosti neuvažujú o zanechaní tejto činnosti. "Aj keď predaj pre nás predstavuje iba doplnkovú aktivitu, neplánujeme ju zrušiť. Všetko záleží od rentability služby, ktorú poskytujeme," hovorí riaditeľ cestovnej kancelárie Turan Car Pavol Komora. Momentálne sa marža pohybuje okolo štyroch percent, čo ešte sprostredkovateľom prináša zisk.

Ceny leteniek do vybraných miest v Sk
Londýn

od 3 500

Sydney

od 32 000

Toronto

od 15 400

Paríž

od 2 000

Dublin

od 6 000

New York

od 9 500

Frankfurt

od 4 050

Kuala Lumpur

od 27 300

Ceny sú uvedene bez poplatkov
Zdroj: HN
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 09:49