StoryEditor

Kadáffímu predáme zbrane

25.02.2007, 23:00

Podpora pre slovenský zbrojársky priemysel, vývoz slovenských lietadiel a obranných systémov do Líbye. Taký je podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka hlavný benefit minulotýždňovej cesty premiéra do Tripolisu. Z Líbye možno budeme voziť aj ropu.
Slovensko by z líbyjskej ropy chcelo profitovať v troch oblastiach. Podľa hovorkyne Slovnaftu Hany Šimkovej majú záujem o získanie ťažobných koncesií v Líbyi, okrem toho chcú modernizovať miestne rafinérie a dovážať severoafrickú ropu k nám. "Možnosti spolupráce sú zaujímavé pre obe strany a verím, že sa začnú realizovať v krátkom čase," povedal šéf bratislavskej rafinérie Oszkár Világi, ktorý do Líbye letel s Ficom. Rokovania by v najbližších týždňoch mali pokračovať vo Viedni. Ak sa dohodnú, líbyjská ropa bude prvou a zatiaľ jedinou alternatívou sibírskej, ktorú dostávame ropovodom Družba z Ruska.
Líbyjský ropný priemysel je ťažiskom tamojšieho hospodárstva a spolu s plynom jediným zdrojom exportných príjmov Muammara Kadáffího. Slovnaft s jej spracovaním už má skúsenosti. V 70. rokoch k nám niekoľko rokov prúdila z jadranského pobrežia cez ropovod Adria, ktorý chcú teraz znova oživiť.
Maďarský MOL, ktorý je vlastníkom Slovnaftu, plánuje na chorvátskom pobreží vystavať zásobníky na líbyjskú ropu, ktorá by potom cez Maďarsko prúdila do Šiah.
Líbya sa však, naopak, určite nestane naším dodávateľom plynu, ktorého má tiež dostatok. "Pre Slovensko sú teoreticky dodávky líbyjského plynu mysliteľné, ale podľa všetkého nikdy nepôjde o relevantnú náhradu ani len časti ruských dodávok," povedal pre HN Miloš Pavlík z SPP-Preprava.

Líbyjčania nie sú teroristi!
Na otázky HN odpovedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek
Ako hodnotíte ekonomický rozmer cesty do Tripolisu?
-- Líbya dopadla nad očakávania, aj keď slovenské médiá zničili túto peknú myšlienku. V prvom rade nám išlo o zbrojársky priemysel. Podarilo sa nám vybaviť prvú objednávku na dvadsať lietadiel Albatros. V Líbyi budeme opravovať aj rádiolokátory a zameriavacie systémy na raketách. Z líbyjskej strany bol aj záujem o nákup nových obranných systémov, ktoré sa vyrábajú na Slovensku.
Ako dopadli rokovania o deblokácii líbyjského dlhu?
-- Slovensko bolo už za prvej Dzurindovej vlády veľmi blízko k deblokácii tohto dlhu. Bohužiaľ, kvôli tomu, že Slovensko nazvalo Líbyjčanov teroristami, z toho zišlo. Teraz sa nám podarilo dohodnúť, do dvoch týždňov by mala zasadnúť spoločná komisia. Vzhľadom na ponuku, ktorú pán premiér urobil s líbyjskými deťmi, je veľká šanca na dohodu.
Ako sa bude refundovať tento dlh?
-- O mechanizme zatiaľ nebudeme informovať, lebo zmluva je v režime utajenia. Je potrebné dohodnúť výšku dlhu, lebo každá strana operuje s iným číslom. Čísla sa pohybujú od 30 do 131 miliónov dolárov. Keď budeme mať konkrétnu sumu, budeme hľadať riešenie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 18:20