StoryEditor

Kandidáti na euro sa obávajú inflácie

25.01.2006, 23:00
Viacerí kandidáti na zavedenie eura kritizujú podmienky kladené úniou na stabilitu cien. Najviac v strese sú krajiny, ktoré plánujú spoločnú menu prijať už v budúcom roku, teda Slovinsko, Litva a Estónsko.
Viacerí kandidáti na zavedenie eura kritizujú podmienky kladené úniou na stabilitu cien. Najviac v strese sú krajiny, ktoré plánujú spoločnú menu prijať už v budúcom roku, teda Slovinsko, Litva a Estónsko. Podľa maastrichtských kritérií nesmie priemerná inflácia za posledný rok presiahnuť priemer troch krajín únie s najlepšími výsledkami o viac ako 1,5 percentuálneho bodu. Na konci minulého roka sa však do tohto rozpätia zmestilo z najbližších kandidátov len Slovinsko.
Či však únia prikročí k zmene alebo zmäkčeniu podmienok, je zatiaľ na úrovni špekulácií. Brusel zatiaľ podľa oficiálnych zdrojov nič podobné neplánuje. "Nezaregistrovali sme žiadne diskusie na túto tému. Sú platné pravidlá, ktoré budeme plniť," povedal hovorca slovenského rezortu financií Peter Papanek. Podľa vedúcej menového úseku NBS by sa takouto úpravou jedného kritéria rozvírila len diskusia o nastavení ostatných kritérií.
Veľmi kritická ku kritériu inflácie je Česká národná banka. "Podľa nášho názoru kritérium vychádzajúce z troch krajín EÚ umožňuje viac interpretácií," povedal ešte koncom minulého roka pre HN guvernér Českej národnej banky Zdeněk Tůma. Za pozitívum označil fakt, že do hodnotenia európske inštitúcie už nezahŕňajú krajiny s defláciou, teda s poklesom cenovej hladiny. "Krajiny s defláciou by sme nemali považovať za najlepšie, pretože záporná inflácia už nevypovedá nič o tom, že jej menová politika bola úspešná," povedal. Nastavenie inflačného kritéria nie je adekvátne ani podľa niektorých ekonómov. Otázne je napríklad, ktoré krajiny budú podľa hodnotenia EÚ braté ako najúspešnejšie. "Určite by bolo logickejšie, keby sa do hodnotenia kritérií napríklad nebrali všetky krajiny EÚ, ale len Európskej menovej únie, ktorej sa podmienky týkajú," uviedla analytička Slovenskej sporiteľne Mária Fehérová.

Miera inflácie meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien (v %)
  Decem. 2005 Priemer roka 2005
EU 25 2,1 2,2
EU 12 2,2 2,2
Krajiny s najnižšou mierou inflácie v EÚ
Fínsko 1,1 0,8
Švédsko 1,3 0,8
Holansko 2,1 1,5
Referenčná hodnota* - 2,53
Slovensko 3,9 2,8
Česká republika 1,9 1,6
Maďarsko 3,3 3,5
Estónsko 3,6 4,1
Litva 3 2,7
Lotyšsko 7,1 6,9
Slovinsko 2,4 2,5
Poľsko 0,8 2,2
*Priemer troch krajín EU s najnižšou mierou inflácie + 1,5 %
Zdroj: Eurostat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 05:29