StoryEditor

Miliónové pokuty za skazené potraviny

13.12.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Za predaj zdraviu škodlivých alebo skazených potravín hrozí podnikateľom pokuta až do 50 miliónov korún. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o potravinách, ktorý včera parlament posunul do druhého čítania.

Podľa opozície môže 50-miliónová likvidačná sankcia už pri prvom pochybení vyvolať veľký tlak i priestor na korupciu v konkurenčnom boji výrobcov a obchodníkov. "Kontrolovaný subjekt nevie, za akých podmienok bude kontrolovaný a neexistuje kontrola kontroly nezávislým orgánom," dodala Jarmila Tkáčová z SDKÚ-DS. Podľa Tkáčovej kontrola nemá byť kladivom na výrobcov a predajcov, ale má dbať o to, aby sa na stôl dostali zdravé potraviny.

Zsolt Simon vyzval ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, aby zodpovedne počúval pripomienky k navrhovanému zákonu. Poukázal na nekompatibilnosť trestov uložených v zmysle už schváleného zákona o veterinárnej starostlivosti, ktoré sú nepomerne nižšie ako v navrhovanej novele o potravinách.

V súčasnosti zákon umožňuje uložiť podnikateľovi pokutu len do výšky jedného milióna korún. Navrhovaná novela zákona by tiež mala rozšíriť možnosť ukladať pokuty orgánmi úradnej kontroly potravín aj v prípadoch, keď podnikateľ postupuje v rozpore s legislatívou Európskej únie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 14:40