StoryEditor

Anketa HN: Akú fixáciu by ste si vybrali, keby ste si dnes brali hypotekárny úver?

28.09.2006, 00:00

Akú fixáciu úrokovej sadzby by ste si vybrali, keby ste si dnes brali hypotekárny úver?

Monika Badíková, špecialistka Hypocentra
- Vzhľadom na súčasnú situáciu na finančnom trhu, politický vývoj a plánované zavedenie eura v roku 2009, by som sa pri výbere úrokovej sadzby orientovala skôr na sadzbu fixovanú na 3 alebo 5 rokov. Záujem o dlhšie fixácie úrokových sadzieb rastie aj u našich klientov.

Juraj Kotian, hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne
- Kým doteraz platilo, že sadzby treba fixovať na dlhšie obdobie, keďže hrozilo, že pôjdu v strednodobom horizonte výraznejšie úrokové sadzby hore, v súčasnosti, keď sadzby dosahujú strop a v priebehu 2 až 3 rokov by mali klesnúť, sa z dlhodobejšieho hľadiska javí priaznivejšie ročná fixácia.

Ivan Sedílek, finančný poradca spoločnosti FinCo&Partners
- Vybral by som si najskôr ročnú sadzbu. Netvrdím, že ročná sadzba je tým najlepším riešením, ale ja verím, že sadzby budú klesať. A zastihne to pravdepodobne už trojročné fixácie.

Dana Kondrótová, riaditeľka odboru vývoja produktov VÚB
- V období nestability úrokových sadzieb by som si vybrala ročný fix. Najväčšie nárasty úrokových sadzieb sú už za nami a skôr by som očakávala mierny pokles, respektíve ustálenie sadzieb počas najbližších päť rokov. Navyše by som uprednostnila hypotekárny úver v eurách, ktorý je v porovnaní s hypotékou v korunách približne o percento lacnejší a z hľadiska blížiaceho sa prechodu na euro a očakávaného posilňovania koruny je určite dobrou voľbou.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 05:26