StoryEditor

Spotrebitelia tlačia na úrad

13.02.2003, 23:00

Občianske združenia pokračujú v protestoch proti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Vyčítajú mu, že si neplní publikačnú povinnosť. Zverejňuje totiž rozhodnutia o cenách pre jednotlivé subjekty iba na webovej stránke a stalo sa už, že v určitom období neboli dostupné. "Nemyslím, že zverejnenie na webe nespĺňa požiadavku publicity," reagoval hovorca úradu Miroslav Lupták. Na vydávanie vlastnej tlačoviny nemá podľa neho úrad personálne ani finančné prostriedky.
Občianske združenia pripravili návrh novely zákona o regulačnom úrade. Podľa nich sa páči zamestnávateľom, ako aj viceprezidentovi KOZ Petrovi Gajdošovi. "Predložíme ho ministerstvu hospodárstva, ak by sa tam ukázal nepriechodný, obrátime sa na poslancov národnej rady," povedala predsedníčka združenia Energia 2000 Mária Mistríková. Novela hovorí o možnosti preskúmania postupu úradu súdom a definuje primeraný zisk.
Úrad zatiaľ nevydal všetky výmery o cenách tepla, ale iba rozhodnutie, ktoré umožnilo dodávateľom vyberať zálohové platby. "Občan musí za teplo platiť, aj keď o cene nedokázal rozhodnúť regulačný úrad, lenže podľa zákona o ochrane spotrebiteľa musí byť cena známa v okamihu ponuky," povedala prezidentka Asociácie spotrebiteľských subjektov Božena Stašenková. Asociácia už 17. januára podala podnet na Generálnu prokuratúru, aby postup úradu preskúmala. "Generálna prokuratúra nám dala na vedomie tento podnet, chystáme sa naň reagovať," povedal Lupták.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 07:47