StoryEditor

Prerokovali navrhované zmeny v službách zamestnanosti

26.11.2007, 13:04
Autor:
SITASITA

Hospodárska a sociálna rada v pondelok bez zásadnejších rozporov prerokovala návrh novely zákona o službách zamestnanosti. Agentúru SITA o tom informoval viceprezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Vladimír Mojš. "Touto novelou zákona sa zruší byrokracia, keďže dlhodobo nezamestnaní sa už nebudú musieť týždenne hlásiť na úradoch práce," uviedol. Zrušením povinných týždenných návštev na úradoch práce sa od začiatku marca budúceho roka podľa Mojša vytvorí väčší priestor pre úradníkov na prácu s nezamestnanými. Periodicitu návštev nezamestnaných na úradoch práce kvôli preukazovaniu hľadania si zamestnania by mali podľa navrhovanej novely zákona určovať samotné úrady práce. Uchádzač o zamestnanie by mal pritom na úrade práce preukazovať aktívne hľadanie si zamestnania najmenej raz za mesiac.
"Zmäkčenie povinnosti pravidelného hlásenia sa dlhodobo nezamestnaných na úradoch práce môže byť kontraproduktívne," uviedol viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Ján Sabol. Súčasný režim pravidelných návštev na úradoch práce podľa neho totiž sťažuje nelegálne čerpanie dávok v prípade nezamestnaných, ktorí pracujú v zahraničí a súčasne na Slovensku dostávajú dávku v nezamestnanosti alebo dávky v hmotnej núdzi. "Cieľ znižovať počet dlhodobo nezamestnaných zmäkčenie povinnosti hlásenia sa na úradoch práce nerieši," dodal Sabol.
V súčasnosti sa musia raz za mesiac na úrade práce hlásiť len tí nezamestnaní, ktorí sa zúčastňujú na programe organizovanom úradom práce, ako je napríklad aktivačná činnosť, či absolventská prax. Dlhodobo nezamestnaní však musia úradu práce preukazovať hľadanie si zamestnania raz za sedem kalendárnych dní a ostatní nezamestnaní raz za štrnásť kalendárnych dní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 11:44