StoryEditor

Riaditeľ PPA Jozef Kiss o korupcii: Ak by tlak na mňa bol obrovský, tak by som z tejto stoličky radšej odišiel

15.02.2022, 23:00
Generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jozef Kiss v rozhovore pre HN o korupcii v rezorte, o kauze Dobytkár, plánovaných zmenách či kontrolách u farmárov, ako aj o ekologizácii poľnohospodárstva.

Kto vás s ponukou na generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry oslovil?
S ministrom Samuelom Vlčanom sa poznáme od roku 2006, keď som nastúpil do Slovenskej sporiteľne, a on bol vtedy s pani Regínou Ovesny Straka vo vedení. S nimi som mal prvý pohovor. Spolu sme boli v sporiteľni asi štyri roky, mal som na starosti retailové projekty a tam sme prichádzali do kontaktu. Potom sme sa nevideli iks rokov až do momentu, kým sa stal ministrom a ponúkol mi post šéfa PPA. Poviem to na rovinu, vtedy som nič netušil o kauze Dobytkár, o odobratej akreditácii PPA a skočil som do problému rovnými nohami.

Takže ste neváhali?
Nevedomosť ma presvedčila, ale, samozrejme, vytriezvenie prišlo veľmi rýchlo. Už pri debatách s ministrom bolo jasné, aké asi budú problémy. Som však človek, ktorý veci rád opravuje, a ak to môžem odľahčiť – povedal som si, že poďme do toho.

Stali ste sa šéfom platobnej agentúry po tom, čo jej bývalý šéf Juraj Kožuch je obžalovaný. Aký je to pocit sedieť na takejto „korupčnej“ stoličke?
S odstupom času musím povedať, že je to pre PPA veľmi ťažká situácia, ako aj pre samotný sektor. Takže po prvých mesiacoch bol môj pocit naozaj zlý. Nie je to len o jednej kauze, ale nedostatkov som tu našiel naozaj veľmi veľa. Platobná agentúra je vlastne banka pre agrosektor, lebo cez nás tečú eurofondy. Potrebujeme dotiahnuť množstvo legislatívnych zmien. Napríklad v priamych platbách máme ťažkú situáciu, lebo nemáme oporu v legislatíve, aby sme od žiadateľov mohli požadovať preukázanie vlastníckeho vzťahu. Ak nenastane nejaký problém, ako trebárs dvojitá deklarácia. Dovtedy nemôžeme žiadateľovi len tak povedať, aby nám ukázal list vlastníctva. Takže v tomto máme stále zviazané ruky. Takisto nemáme v zákone oporu v tom, aby sme pri nejakom podozrení či pochybení zo strany žiadateľa zastavili platbu.

Vašim predchodcom tieto nedostatky neprekážali?
Ťažko povedať, či im to prekážalo alebo neprekážalo, alebo to len bola nevedomosť. Lebo na to, aby ste odhalili rizikové faktory, musíte mať nejakú skúsenosť. Pracoval som v bankovom sektore 25 rokov a ten prešiel vývojom. Všetci si dobre pamätáme búrlivé 90. roky v tomto sektore, ktoré boli spojené s privatizáciou, vytvorila sa Konsolidačná banka, kam putovali pohľadávky a podobne. Európska centrálna banka začala prijímať veľmi striktné opatrenia, aby ste spĺňali prísne kritériá na poskytovanie úverov. A p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 02 - Modified: 2024-04-24 16:00:00 - Feat.: - Title: Farmári mesiace krachujú, teraz ich Ficova vláda chce vytrhnúť z krízy. Pripravila pre nich bezúročné pôžičky 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 20:29